Het eeuwige levenChris van Breugel (1944-2020)

Chris van Breugel (1944-2020): Ict-reus die thuiswerken al voorspelde in 1995

Hij was ict-pionier en onder zijn leiding groeide Capgemini uit van 70 naar 6.000 werknemers. Daarna stortte hij zich op moderne kunst.

Peter de Waard
Chris van Breugel Beeld
Chris van Breugel

In een interview in 1995 met de Volkskrant voorspelde Chris van Breugel dat mensen in de volgende eeuw zouden gaan telewerken vanuit huis. ‘De trein waar ik in zat was stampvol. Loaded. Dat pikken mensen niet meer. Bedrijven zullen daardoor moeten veranderen om te overleven. Ze kunnen dat niet zonder ict. Nou, daar wil ik maar eens een flink graantje van meepikken.’

Capgemini was toen het eerste Nederlandse bedrijf dat een eigen netwerk in gebruik had genomen gebaseerd op internettechnologie, zodat medewerkers elektronisch berichten en kennis konden uitwisselen. ‘Het scheelt het bedrijf honderdduizenden memo’s en brieven – een kostenpost van een miljoen gulden per jaar –, maar belangrijker is dat de opgebouwde kennis voor iedereen in een databank beschikbaar wordt.’

Hij was een visionair. Hij voorzag al dat het in de 21ste eeuw het zwaartepunt van de wereldeconomie zou verschuiven naar Azië. Maar hij was ook filosoof en een empatisch manager. ‘Hard in de beslissingen, zacht in de uitvoering’ was een van zijn uitspraken. Andere slogans waren ‘You’re the master of your own destiny’ en ‘betreedt zwaar terrein lichtvoetig’ .

Hij moest ook psycholoog zijn, want continu moest hij nieuwe bedrijfsculturen zien op te bouwen in de dynamische wereld van de ict. Zo nam hij de softwarehuizen Pandata en Volmac over en integreerde Cap met E&Y. Toen hij, 54 jaar oud, in 1998 opstapte was Capgemini uitgegroeid van 70 naar 6.000 medewerkers en bedroeg de omzet 1,2 miljard gulden.

Serge Kampf, de Franse grondlegger van Cap, noemde hem de bulldozer. Voor hem was Van Breugel een vertrouweling.

Van Breugel zou tot 2009 nog commissaris, adviseur en troubleshooter van het moederconcern Capgemini S.A. zijn. Hij overleed 22 oktober in Antwerpen aan de gevolgen van een longontsteking. Hij wordt overleefd door zijn vrouw Atty van der Meulen en zijn twee kinderen Koos en Heleen.

Autodidact

Van Breugel werd geboren in Boxtel in een gezin met vijf jongere zussen. Hij was een autodidact die al vroeg zijn eigen weg ging. In 1966 kwam hij bij een verzekeraar voor het eerst in aanraking met automatisering. Na administratieve automatiseringsfuncties bij Univac en SHV, trad hij in 1970 in dienst bij Cap Nederland, waar hij it-projecten bij klanten leidde. Kampf benoemde hem in oktober 1975 tot directeur.

Handelsmerken waren zijn Porsche en pakje shag. In 1989 werd Pandata overgenomen. Drie jaar later volgde de overname van Volmac, op dat moment de grootste Nederlandse automatiseerder. ‘Chris geloofde heilig in medezeggenschap. Bij overname had Volmac nog geen OR, daar geloofde oprichter Joop van Oosterom niet in. Voor Chris was het een voorwaarde’, zegt voormalig adviseur Henk Wesselo.

Vier jaar lang zou het bedrijf nog Cap Volmac heten voordat de naam Capgemini werd. In een interview met de Volkskrant in 1995 zei hij dat integratieprocessen stroperig verlopen. ‘Pandisten bleven nog heel lang pandisten. Nu moeten cappers en volmaccers meer gaan samenwerken. Maar mensen en structuren zijn minder meegaand dan je denkt. En ondertussen moeten ook nog nieuwe markten worden veroverd.’ In 1998 concludeerde hij dat zijn werk was voltooid. Hij was het keurslijf beu. ‘We hebben alle gestelde doelen bereikt. Dan wordt het tijd om de fakkel over te dragen.’

Behalve dat hij nog enige tijd op de achtergrond betrokken bleef bij het bedrijf, stortte hij zich op het verzamelen van moderne kunst en zijn hobby’s film en tennis. ‘Bewust geen maatschappelijke rollen’, zegt Wesselo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden