Chocolate Sauerkraut Cake


Ingrediënten



1 cup zuurkool, uitgelekt
1,5 cup suiker
3 eieren
1 theel vanillearoma
2 cups bloem
1 theel bakpoeder
1 theel baksoda of zuiveringszout (verkrijgbaar bij de drogist)
½ theel zout
½ cup cacaopoeder
1 cup water
½ cup boter


'Niet kauwen, gewoon slikken', sprak de 17-jarige Amerikaan die in 1999 de wedstrijd zuurkool-snel-eten won tijdens het Kraut Festival in Franksville, Wisconsin. Hij verzwolg 428 gram in 42,2 seconden. Het Franksville Kraut Festival, tijdens het derde weekend van juni, is een van de verbijsterende evenementen die Nelleke van Lindonk in haar culinaire reisboek De verenigde smaken van Amerika (Nijgh en Van Ditmar) optekende. Het boek bestaat al een tijdje, maar belandde vorige week per toeval bij de Volkskok. 'Wat veel mensen met Frankrijk hebben, heb ik met Amerika', schreef Van Lindonk.

Goed, je hebt exotische boeken die recepten geven voor meelwormen met chocoladetopping of krokodillensoep, maar lees Van Lindonks Heartland Route 7 (ruwweg het gebied tussen Chigago en Minneapolis) en er valt ook te griezelen bij stoofschotel van drie soorten vlees met chocoladesaus of ketchup, of mosterd met espresso die je op het ijs kunt doen.

Voor zoiets als chocoladezuurkoolcake een van de attracties van het Kraut Festival durf je amper zelf de keuken in, maar het blijkt een beproefd recept met een royaal aantal hits (en zelfs aanbevelingen) op internet.

Soms moet je je ook over een vooroordeel heen durven zetten, dus we doen een poging.

Van Lindonk gebruikt in haar boek consequent een cup als maat en op de meeste maatbekers staat die ook aangegeven. Anders kun je voor 1 cup 240 milliliter aanhouden.


Bereidingswijze

Verhit de oven tot 175 graden (Celcius, dat wel) en hak de zuurkool zeer fijn. Klop de suiker, boter en vanille tot een crème en voeg al kloppend een voor een de eieren toe. Zeef de droge ingrediënten in een kom. Voeg afwisselend, al roerend, het bloemmengsel en het water bij het eimengsel. Meng de zuurkool er goed doorheen en giet alles in een ingevette bakvorm. Bak 30 tot 40 minuten tot de cake gaar is. Laat afkoelen. En werkelijk waar: het is minder erg dan het lijkt. Je kunt de cake nog versieren met een goede pure chocoladeglazuur, dan is de zuurkool gegarandeerd het best bewaarde geheim van de cake.

Overigens is de traditie van het Kraut Festival niet gewaarborgd. Sinds 2003 schijnt de klad erin gekomen te zijn. Pay-Uun Hiu


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden