Chocoladetruffeltaart


Ingrediënten


Voor 6 personen
125 gram pure chocolade (minimaal 70 procent cacao)
125 gram boter
5 eieren, gesplitst
250 gram fijne tafelsuiker
2 eetlepels ongebleekte tarwebloem
snufje zout


Zoals je verwacht dat een boek over Oostenrijk en Zwitserland eruit ziet, zo oogt Winter in de Alpen, heerlijk eten bij het haardvuur (Tirion, € 32,50 euro) precies.

Het straalt een bepaalde boersheid, een eenvoud uit, die de schrijfster al op de eerste bladzijden verklaart met la cucina povera, de armeluiskeuken.

Manuela Darling-Gansser - haar familie is afkomstig uit de omgeving van Lugano, zelf woont ze in Sydney, Australië - trok door de Alpen op zoek naar haar wortels. En gelukkig bevatten die veel Italiaanse invloeden. Zuppa Pavese (soep met ei), polenta, pizzocheri (boekweitpasta) en arrosto (gebraad).

Maar meer dan kookboek is het vooral een bladerboek, met veel foto's van sneeuw, bergen, maar ook dorpen en markten.

Een hoofdstuk - Alpen of niet - wordt gewijd aan de vraag waarom Zwitserland een reputatie heeft als het gaat om chocolade.

En dan produceren ze er niet alleen veel van, de Zwitsers zelf zijn grootverbruikers: met 11,6 kilo per persoon per jaar gaan ze wereldwijd aan kop in de chocoladeconsumptie. Ter vergelijking: de Nederlander versnoept jaarlijks tussen de 3,5 en 4 kilo van het bruine goedje.

Manuela Darling-Ganssers recept voor Torta di cioccolato al Truffe, chocoladetruffeltaart, voor zes personen:

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Vet een springvorm (25 centimeter doorsnee) in.
Smelt de chocolade en boter in een kom au bain marie. Wie een magnetron heeft, kan dit gemakkelijker in dit apparaat doen.
Klop de eidooiers en de suiker licht en luchtig met de mixer. Klop er de bloem, het zout en het boterchocolademengsel bij.
Giet de massa in de springvorm en zet in de oven.
De taart is klaar als zich aan de rand een korst heeft gevormd en het binnenste nog zacht is.
Haal de taart uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.
Schrik niet: de taart zakt in.
Zet de chocoladetruffeltaart een nachtje in de koelkast.
Snijd 'm in punten en dien op met een flinke dot slagroom.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden