Chocolade-ijs om tranen in je ogen van te krijgen

In het centrum van Amsterdam breek je je nek over de ijssalons. Welke verkopen echt lekker ijs?

Pay-Uun Hiu
null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

Amsterdammers, vooral bewoners op en om de Wallen, klagen steen en been over de ijswinkels in het centrum. Nog even en het hele gebied tussen de Nieuwmarkt en de Dam is één zoete, glibberige ijsbaan. Wat moeten die toeristen met al die zoetigheid en is het ijs überhaupt wel te eten? Dat laatste gaan we testen in het gebied Nieuwmarkt-Hoogstraat/Damstraat-Warmoesstraat. Proevers van dienst zijn onze culinair redacteur Nell Westerlaken, receptenschrijfster in het Volkskrant Magazine Yvette van Boven, beiden ook buurtbewoners, en fotografe en ijsliefhebster Sarah Wong.

Ieder neemt een smaak voor zijn rekening: aardbei (Wong), vanille (Van Boven), chocola (Westerlaken) en pistache (ondergetekende). Opvallend is dat in een en dezelfde ijswinkel de kwaliteitsverschillen tussen de smaken onderling groot zijn.

Te zoet

Zo doen het pistache-, aardbeien- en vanilleijs van Dolce & Gelato bio het behoorlijk goed, maar vallen de twee soorten chocoladeijs daar bitter tegen. De extradarkvariant is droog en hard, en de smaak blijft niet lang hangen. De darkvariant heeft juist weer veel te weinig cacao en smaakt als een kinderijsje, aldus Westerlaken. Over het chocoladeijs zonder zuivel van Tofani is ze daarentegen laaiend enthousiast ('Wat een ontdekking! Meer, meer, meer!').

Wat Van Boven betreft staan Dolce & Gelato en IceBakery bovenaan, met ijs dat weliswaar niet heel intens naar vanille smaakt, maar wel een goede romigheid heeft en niet zo mierzoet is. Want in feite, vindt ze, is al het geproefde ijs te zoet.

Van de zeven winkels waar we aardbeienijs bestellen, hebben er vier roomijs, twee sorbetijs en een roomijs met yoghurt. De laatste, van Delicious, smaakt erg chemisch en heeft een zure nasmaak, maar nog niet zo erg als de strawberry-cheesecake van Homemade en het roomijs van Paradiso del Gelato, waar Wong alles vindt. Aardbeien, is haar conclusie, verdienen beter ijs en komen het best tot hun recht in sorbetijs, waarbij dat van Tofani bovenaan staat.

Het meest enthousiast en de grootste tegenvaller

Pistacheijs is de proof of the pudding onder de ijssmaken. En als regel geldt: hoe groener, hoe slechter. Wat dat betreft is alleen het felle mintgroen van Paradiso del Gelato verdacht en is ook de pistachesmaak wat artificeel. Er zijn er maar twee die echt naar pistache smaken, het ijs van Tofani (met een lekkere gebrandenotensmaak) en Dolce & Gelato bio (fijne consistentie, goede dooreetfactor).

Over all zijn we over Tofani het meest enthousiast. Geen wonder, want het is de éminence grise onder ijszaken en is sinds 1942 een begrip in Amsterdam. Grootste tegenvaller is Dutch Homemade: de winkel ziet er prachtig uit, belooft ambachtelijk ijs, maar maakt dat niet waar.

Tot slot lopen we binnen bij Metropolitan Deli van Kees Raat, die zelf regelmatig meeproeft voor deze testrubriek en daarom hors concours is. Daar hebben we nu spijt van. Aardbeiensorbet van de beste lambada's, zo puur en vol. En zijn chocolade-ijs is niet alleen van superieure cacao, maar ook nog eens perfect zacht en luchtig. Om tranen in je ogen van te krijgen.

1. Tofani

Kloveniersburgwal 16

Prijs per bol: 1,40

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

2. Dolce & Gelato bio

Damstraat 25

Prijs per bol: 2,00

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

3. Ice4You

Nieuwmarkt 30h

Prijs per bol: 1,80

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

4. IceBakery

Oude Doelenstraat 5

Prijs per bol: 1,90

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

5. Delicious

Nieuwmarkt 40

Prijs per bol: 2,00

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

6. Dutch Homemade

Oude Hoogstraat 31

Prijs per bol: 1,75

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

7. Paradiso del gelato

Nieuwe Hoogstraat 20

Prijs per bol: 1,90

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden