Chocolade-bietencake

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Chocolade-bietencake. Tussendoortje voor 8 personen.

Tallina van den Hoed
null Beeld
Beeld

Het was zaterdag en de sportvelden waren wegens weersomstandigheden afgekeurd. In Nederland waarde een heuse griepgolf rond. Regen striemde tegen de ruiten, we sliepen lang en lui uit. Zoon stond op met een stem als de belichaming van de griepepidemie zelf.

We hadden met z'n vieren echt helemaal geen zin in wat voor een activiteit dan ook. Dus werd het film kijken op de bank, knus en met een pot thee binnen handbereik. Daar hoort iets lekkers bij. Iets warms. En zoets. En chocolade. Cake dus.

De biet in deze cake proeft u bijna niet, maar samen met de cayenne maakt het een gewone chocoladecake net wat spannender. En gezond, want hé, bietjes zijn groente!

Ingredienten

-150 g pure chocolade

-300 g gekookte rode biet

-5 eieren

-225 g rietsuiker

-1 theel. zout

-½zakje bakpoeder (8 g)

-½theel. cayennepeper

-4 eetl. cacaopoeder

-200 g bloem

-poedersuiker ter garnering

-eventueel: crème fraîche en citroenrasp

Bereiding

Smelt de chocolade au-bain-marie, oftewel in een pannetje dat in een grotere pan heet water hangt. Zo verbrandt de chocolade niet. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pureer de bietjes. Ik deed dat in een keukenmachine, dat scheelt een hoop rood poetswerk naderhand. Wissel na het pureren de messen om voor de deeghaken en mix biet, ei en suiker tot het een redelijk egaal geheel is. Doe zout, bakpoeder, cayennepeper en cacao erbij en mix tot het weer een glad geheel is. Misschien moet u wat beslag van de rand van de kom weer in de massa duwen met een spatel, zodat alles goed mengt. Giet vervolgens, terwijl de keukenmachine draait, de gesmolten chocola erbij. Laat de machine draaien en schep, lepel voor lepel, de bloem erbij.

Werk met een spatel wederom de randen bij en laat de machine weer even draaien. Bekleed een springvorm met bakpapier, vouw het bij de randen glad.

Giet het beslag in de springvorm en zet het in de oven. Na 45 tot 50 minuten is de cake gaar. Door toevoeging van de bietjes rijst hij niet zo sterk als gewoon cakebeslag en is hij dus ook wat steviger.

Laat de cake wat afkoelen. Houd er dan een zeef boven, strooi daar de poedersuiker in: nu belandt die mooi gelijkmatig op de cake. Vindt u poedersuiker te saai? Als u 6 eetlepels crème fraîche mengt met 1 eetlepel poedersuiker en wat citroenrasp en vervolgens op elke punt een toef legt, is de cake nóg lekkerder. Maar ook machtiger.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden