'Chloreren drinkwater voorkomt legionella'

De waterleidingbedrijven in Nederland zouden moeten overwegen het drinkwater te chloreren om besmettingen met de legionellabacterie te voorkomen. Dat stelt de epidemioloog J....

Volgens Kool, sinds september vorig jaar hoofd van het Centrum voor Infectieziekten Epidemiologie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven, is het aantal legionellabesmettingen in Nederland veel groter dan uit de officiële aangiftecijfers blijkt. Die schommelen al jaren rond de 45 gevallen per jaar.

Maar Kool schat op basis van vergelijkingen met het buitenland (de VS, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) het werkelijke aantal op 5300, waaronder 1800 ernstige gevallen die een ziekenhuisopname noodzakelijk maken.

Het verschil is volgens Kool te wijten aan het feit dat artsen lang niet elk geval van veteranenziekte onderkennen of rapporteren. Hij pleit er dan ook voor iedere patiënt met longontsteking standaard met een snelle urinetest op legionellabesmetting te controleren.

Om de veteranenziekte verder terug te dringen, meent Kool dat desinfectie van het drinkwater met monochloramine wenselijk is. In de VS, waar Kool onderzoek deed, blijkt monochloramine een effectief middel te zijn.

De verenigde waterleidingbedrijven in Nederland (VEWIN) zijn geen voorstander van de toevoeging van monochloramine aan het drinkwater. Volgens de VEWIN kan geen enkel desinfectiemiddel alle bacteriën in het drinkwater doden.

De vergelijking die Kool maakt met de situatie in de VS gaat bovendien mank, omdat het Nederlandse drinkwater beter wordt gezuiverd; het bevat daardoor nauwelijks nog voedingsstoffen voor de bacterie. Daar moet volgens VEWIN het accent op liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden