NieuwsDansprijzen

Chloé Albaret krijgt de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie

Tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht zijn vrijdag de Zwanen uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse dansprijzen. Die gingen naar NDT-danseres Chloé Albaret, choreografe Dunja Jocic en het duo Emio Greco en Pieter C. Scholten.

Annette Embrechts
Zwaan-winnaar Chloé Albaret in Aperture van choreograaf Edward Clug bij Nederlands Dans Theater 1.
 Beeld Rahi Rezvani
Zwaan-winnaar Chloé Albaret in Aperture van choreograaf Edward Clug bij Nederlands Dans Theater 1.Beeld Rahi Rezvani

Ze is even precies als mysterieus. Ze kan kaarsrecht op haar hoofd staan, met onderbenen in hoeken van exact negentig graden, om vervolgens als een duvel uit een doosje weg te schieten. Ze is als was in handen van een partner en toch ongrijpbaar. De Franse danseres Chloé Albaret (31), nu ruim een decennium verbonden aan het Nederlands Dans Theater, heeft die prachtige combinatie van een trefzekere, expressieve techniek en een sensuele, geheimzinnige uitstraling, die als een magneet werkt op danspubliek.

De jury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft haar talent meermaals opgemerkt en riep Albaret vrijdag tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Maastricht uit tot winnaar van de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie van seizoen 2019-2020 en 2020-2021. ‘Albaret beheerst de danstalen van verschillende choreografen tot in de finesses en voegt daar een extra mysterieuze, theatrale laag aan toe in haar interpretaties’, aldus het juryrapport. Albaret liet daarmee de andere genomineerden, Maria Ribas (danseres bij ICK Dans Amsterdam), Anna Ol (eerste solist Het Nationale Ballet), Karolina Szymura (De Châtel sur Place) en het duo Christian Yav en Sedrig Verwoert in hun queerduet They/Them, nipt achter zich. Vanwege het deels stilvallen van het dansseizoen is de oogst van twee jaar meegewogen.

De jury prijst Chloé Albaret om haar ‘fenomenale wijze van schakelen tussen ingehouden emoties en expressief verlangen’. Beeld Rahi Rezvani
De jury prijst Chloé Albaret om haar ‘fenomenale wijze van schakelen tussen ingehouden emoties en expressief verlangen’.Beeld Rahi Rezvani

Albaret, die pas op haar 15de begon met dans, kreeg de belangrijke Nederlandse prijs voor haar ‘fenomenale wijze van schakelen tussen ingehouden emoties en expressief verlangen’ in Aperture (2019) van choreograaf Edward Clug bij Nederlands Dans Theater 1: ‘Fijnzinnig in scherpe, hoekige bewegingen met een zachte menselijke toets.’ In 2019 was ze ook genomineerd voor haar optreden in Start to Finish van Sol León & Paul Lightfoot. Toen won ze niet maar hield aan die bekendmaking wel haar nieuwe liefde over: Zwaan-winnaar en breakdanser Redouan Ait Chitt. Het stel wil in de toekomst samen een dansvoorstelling maken.

De Zwaan voor de indrukwekkendste dansproductie van afgelopen twee seizoenen ging naar De Panter (2020) van choreograaf Dunja Jocic (43), een voorstelling die tot nu toe alleen als livestream te zien is geweest – tournee volgt in april 2022. Centraal staat een man (danser Simon Bus) die waanbeelden krijgt van geïnstalleerde domotica in zijn appartement. De jury roemt de ‘unheimische, beklemmende sfeer’ en ‘de vervreemdende uitwerking’ van Docic’ ‘elektrisch geladen danstaal’.

Uit handen van demissionair minister Ingrid van Engelshoven (OCW) ontving het choreografenduo Emio Greco (55) en Pieter C. Scholten (57) de Gouden Zwaan, vanwege de nationale en internationale uitstraling van hun werk én ‘hun niet aflatende rebellie tegen de opvatting dat het lichaam ondergeschikt is aan de geest’. De 85-jarige choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk kreeg een nieuw ingestelde oeuvreprijs, de Dansspeld.

Choreograaf Dalton Jansen (28) mag 10.000 euro, behorende bij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, investeren in zijn activistisch onderzoek naar rastafari en reggae. In zijn dankwoord gaf hij aan de prijs met twee andere inclusief denkende makers te delen. De gemeente Maastricht besloot hierop het prijzengeld te verhogen naar 15.000 euro.

Choreograaf/theatermaker Honey Eavis, een ‘hiphophead’ naar eigen zeggen, ontving eenzelfde cheque als Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2021 voor het maken van zwarte sociale dansvormen voor jeugdige toeschouwers. Beide nieuwe werken gaan volgend jaar in première tijdens het 25-jarig jubileum van de Nederlandse Dansdagen. Dan wordt ook voor het eerst de beste jeugddansvoorstelling verkozen. De Nederlandse Dansdagen 2021 duren nog tot en met 7 oktober, met tien premières verspreid door Maastricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden