'Chinezen geven zelf aan dat ze hulp nodig hebben'

Trotse gemeenschap durft eindelijk een noodkreet te slaken, constateert onderzoekster Ria Vogels...

Hoe gaat het met de Chinezen in Nederland? Goed genoeg om ze buiten het integratiebeleid voor minderheden te houden, oordeelt minister Van Boxtel op basis van het onderzoek De maatschappelijke positie van Chinezen in Nederland. Een onbegrijpelijke conclusie, meent de hoofdauteur van het rapport, Ria Vogels.

Het onderzoek is verricht door het Instituut voor Sociologisch Economisch Onderzoek, in opdracht van het ministerie. Volgens Vogels is het hoog tijd dat naar de wensen van de Chinese gemeenschap wordt geluisterd, en niet alleen naar de verlangens van de Chinese leiders.

Een meerderheid van de Chinezen vindt dat ze in het integratiebeleid moeten worden opgenomen, blijkt uit een vorig jaar gehouden enquête van de Chinese redactie van NPS-radio. Maar de leiders en vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap verwoorden dit standpunt niet. Zij houden de rijen liever gesloten en de macht in eigen hand.

Om dit te doorbreken is het volgens Vogels, maar ook volgens de FNV Horecabond, van groot belang dat de Tweede Kamer woensdag minister van Boxtel corrigeert. Ook zou zij moeten aandringen op ingrepen in de Chinese horeca. Daar liggen de echte oorzaken van de problemen in de Chinese gemeenschap, maar niets daarover is te vinden in het kabinetsstandpunt dat Van Boxtel naar de kamer heeft gestuurd.

- Van Boxtel omschrijft op basis van uw onderzoek de Chinese gemeenschap als zelfredzaam.

'Dat is echt tegen het zere been en heel kwalijk. De Chinezen geven zelf aan dat ze hulp nodig hebben. Hun verzoek om als minderheid te worden erkend, zal de problemen niet direct oplossen, maar heeft grote symbolische waarde. Voorheen zetten Chinezen zich af tegen erkenning als officiële minderheid. Ze waren trots en wilden niet met Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen over een kam worden geschoren. Ze zeiden dat ze het beter deden en meenden dat het grootste volk ter wereld niet tot een problematische minderheid kan behoren.

'Nu maakt die trots plaats voor een noodkreet: overheid help, we kunnen niet alleen uit ons isolement komen. Die erkenning van eigen problemen is heel bijzonder. Daar moet de overheid serieus op reageren. Ook al zullen de eigenaars van de grote restaurants die de zelforganisaties domineren dat liever niet willen. Nu kunnen zij alles zelf intern regelen en bekokstoven. Ze houden de rest van de gemeenschap in een wurggreep en dat moet veranderen.'

- Het kabinet concludeert op basis van uw onderzoek ook dat er geen sprake is van een cumulatie van problemen die kenmerkend is voor groepen die in aanmerking komen voor het minderhedenbeleid.

'Ook dat is onzin. Wij schrijven dat het Chinezen in Nederland weliswaar beter gaat dan Marokkanen en Turken, maar slechter dan Surinamers en Antillianen. Hoe kunnen die laatsten dan wel in het minderhedenbeleid worden opgenomen en Chinezen niet? Het kabinet redeneert dat Chinezen vaker werk hebben. Dat is waar, maar vraag niet onder welke omstandigheden. Meestal worden ze verplicht gedeeltelijk zwart te werken. Ze werken vaak zestig tot zeventig uur. De CAO wordt ontdoken. Ze hebben geen tijd om Nederlands te leren en durven niet openlijk te klagen. De arbeidspositie van Chinezen die in de horeca werken, belemmert een maatschappelijke participatie. Dat blijkt duidelijk uit ons onderzoek.

- Hoe kan de minister uw rapport zo anders interpreteren dan u het heeft bedoeld?

'Als de misstanden binnen de Chinese gemeenschap het Nederlandse volk zouden schaden, had de overheid al lang maatregelen genomen. Maar de Chinezen maken het alleen elkaar moeilijk. De criminaliteit, afpersingen en bedreigingen zijn gericht op de eigen gemeenschap. De illegalen die naar Nederland worden gehaald om in de horeca te werken, bezorgen alleen de Chinezen overlast. Daardoor is de urgentie om in te grijpen niet groot. De overheid lijkt bovendien niet te weten hoe ze de problemen moet aanpakken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden