Recept

Chinese Lente: rijstballetjessoep

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag rijstballetjessoep, een voorgerecht of tussendoor voor 4 personen.

Beeld .

Dat is dan weer lekker gepland. Is hier net op Aswoensdag de vastentijd ingegaan, begint volgens de Chinese maankalender het nieuwe jaar met alle festiviteiten die daarbij horen. Je zou er als multicultureel mens met een beetje gevoel voor traditie nog gewetensnood van krijgen, want reken maar dat geen Chinees feestje zonder uitbundig eten (en drinken) voorbijgaat. En in tegenstelling tot het westerse Oud en Nieuw duurt het Chinese Nieuwjaar - ook bekend als het Lentefeest - wel twee weken.

Het begint al een paar dagen voor Nieuwjaar met de Keukengod die met zoetigheid moet worden gepaaid om bij de Hemelkoning gunstig te berichten over de familie. Voor het grote feest zelf zijn er symbolische gerechten die geluk moeten brengen. Zo brengt een vis (in z'n geheel geserveerd) voorspoed omdat het woord voor vis (yu) hetzelfde klinkt als het woord voor overvloed. Er zijn dumplings, omdat die de vorm hebben van goudklompjes, en lange noedelslierten, die staan voor een lang leven.

De Vereniging Chinese Horeca Ondernemers heeft met nog een aantal Chinees-Nederlandse organisaties het Jaar van het Schaap aangegrepen voor een charme-offensief om meer bekendheid te geven aan de Chinese tradities rond het Lentefeest. Tot 1 maart is er bij de deelnemende restaurants (chinees-nieuwjaar.nl) een speciaal nieuwjaarsmenu met een boekje voor alle gebruiken.

Ingrediënten voor 4 personen
- 125 g kleefrijstmeel (ca. 25-30 balletjes)
- ca. 120 ml koud water
- 8 verse shiitakes, in plakjesv100 g wortel, julienne gesneden
- 100 g rettich, julienne gesneden
- zout, pepervsesamolievverse koriander, fijngehakt

Zelfgemaakte rijstballetjes

De brandende lampionnen op het Lantaarnfeest bij de eerste volle maan van het jaar sluiten de nieuwjaarsperiode af. Dat is dit jaar op 5 maart. Daarbij worden zoete rijstballetjes gegeten. De ronde balletjes symboliseren de maan, maar ook de cirkel van harmonie in de familie en de afronding van alle inspanningen.

Zoete rijstballetjes zijn ingevroren te koop bij de toko's, maar dan zijn ze meestal gevuld met pasta van rode bonen, sesam of pinda's. Om ze in de westerse vastentijd toch een beetje sober te houden, maken we ze zelf van kleefrijstmeel naar een recept van Zen-kok Deng Ming-Dao.

Trek zelf een groentebouillon van bijvoorbeeld wortelen, bleekselderij, pastinaken, ui, gember en rode dadels (jujubes, 25 op 1,5 liter) en een handje gojibessen.

Giet kleine hoeveelheden koud water bij het meel en kneed dit tot een stevig deeg. Laat een half uur staan en maak dan balletjes ter grootte van een knikker. Breng de bouillon aan de kook, doe de rijstballetjes erin met de paddestoelen en laat ze ca. 5 minuten koken. Voeg dan de wortel- en rettichreepjes toe. Laat de soep nog 10-15 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper, schep de soep in kommen en sprenkel er nog wat sesamolie en koriander over.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden