Chinees nepmaagdenvlies wekt ophef in Marokko

Een Chinees bedrijf in Marokko biedt namaakmaagdenvliezen aan. De conservatieven vrezen voor de moraal...

Van onze correspondente Greta Riemersma

Rabat Voor conservatieve moslims is het maagdenvlies eeuwenlang een bron van zorg geweest, maar volgens de Chinese firma Gigimo hoeft dat niet langer. Het bedrijf, gespecialiseerd in seksartikelen, biedt een nepmaagdenvlies aan, dat voor 29,90 dollar in ‘discrete verpakking’ wordt thuisbezorgd.

Het betreft een substantie die een kwartier voor de geslachtsgemeenschap moet worden ingebracht en vervolgens een vloeistof afgeeft die lijkt op bloed. ‘Niet te veel, precies de juiste hoeveelheid’, schrijft Gigimo op zijn site. ‘Voeg een beetje gekreun en gesteun toe en je komt er doorheen zonder dat je wordt betrapt.’

Het nepmaagdenvlies komt oorspronkelijk uit Japan en is te koop in Azië en het Midden-Oosten. Maar het vlies zal daar vermoedelijk niet halt houden en daarom heeft in de Marokkaanse hoofdstad Rabat de Raad van Oulama, islamitische schriftgeleerden, het alvast veroordeeld als een ‘inbreuk op de waarden van de islam’.

De onrust in Marokko is komen overwaaien uit Egypte. In dat land maakte Gigimo onlangs reclame voor het nepmaagdenvlies, waarna onder conservatieve politici en geestelijken grote consternatie ontstond. De religieuze geleerde Abdel Moati Bayoumi zei dat iedereen die het ding importeert, moet worden gestraft. ‘Dit product moedigt ongeoorloofde seksuele relaties aan’,vond hij.

In Marokko is het nepmaagdenvlies officieel nog niet te krijgen, maar de seksuoloog Aboubakr Harakat uit Casablanca merkt wel dat er belangstelling voor is, zegt hij in het tijdschrift TelQuel. Steeds meer van zijn cliëntes vragen hem wat de risico’s ervan kunnen zijn.

Volgens Gigimo zijn die er niet, althans niet op het gebied van de gezondheid. Het nepmaagdenvlies is niet pijnlijk is het gebruik, niet giftig en roept geen allergische reacties op, aldus de site. Toch kan het grote gevolgen hebben voor de opvattingen in een land als Marokko, aldus Harakat.

Hij spreekt van hypocrisie, omdat in Marokko nu al op grote schaal met maagdenvliezen wordt gesjoemeld. Voor twee- tot vierhonderd euro maakt de plastische chirurg een nieuw vlies en dat is een bloeiende praktijk. Mannen weten dit en toch willen de meesten nog steeds het liefst in het huwelijk treden met een maagd.

Harakat hoopt dat het nieuwtje uit China een maatschappelijk debat over deze kwestie doet ontstaan. ‘Anders zal de maagdelijkheid snel in de vergetelheid zijn geraakt’, voorspelt hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden