China's Panchen Lama naar Tibet

Met de terugkeer in Tibet van een jongetje van negen is de strijd tussen China en de Dalai Lama opgelaaid....

De Panchen Lama moet na de dood van de Dalai Lama diens opvolger aanwijzen. De huidige Dalai, die in India in ballingschap woont en internationaal groot aanzien geniet, geldt in Peking als een anti-Chinese separatist. Het was dus voor China van groot belang om selectie en opleiding van de elfde Panchen Lama in eigen hand te houden.

In 1995 wees de Dalai Lama de zesjarige Gedhun Choekyi Nyima tot opvolger aan van de tiende Panchen. Even later verdween de kleuter uit de circulatie. Over zijn lot heeft Peking nooit opheldering gegeven, op een summiere tekst van vorig jaar na: 'Hij woont bij zijn familie en alles is goed.'

'Ik ben de Panchen, ik zit op een hoge troon', waren Gedhuns eerste woorden als kind geweest. In zijn plaats zette China een andere zesjarige op de troon: Gyaincain Norbu. Nadat een onderwijzer op zijn tong de eerste letter van het Tibetaanse alfabet had ontdekt, was het duidelijk dat hij een reïncarnatie van Boeddha was.

Het afgelopen weekeinde meldde het persbureau Nieuw China dat de nu 9-jarige jongen in triomf is teruggekeerd in Tibet.

Hij heeft grote vorderingen gemaakt in de studie van het boeddhisme. 'De elfde Panchen Lama', aldus Nieuw China, 'kan gedurende drie achtereenvolgende dagen sutra's opzeggen, en hij is nu de geachte en geliefde religieuze leider van het Tibetaanse volk.'

Dat laatste wordt door de Dalai Lama bestreden. Een woordvoerder van zijn regering-in-ballingschap zei dat de Tibetanen de door China benoemde Panchen Lama niet accepteren. Om de trouw aan de Dalai Lama te breken, voeren de Chinese autoriteiten in Tibet een 'patriottische opvoedingscampagne', die volgens de Tibetaanse oppositie neerkomt op een ware geloofsvervolging.

Meer over