Chefkok Antonio Carluccio - de man die de Italiaanse keuken verspreidde door Europa - op 80-jarige leeftijd overleden

Vooral paddenstoelen hadden zijn levenslange belangstelling

Toen Antonio Carluccio in 1981 manager werd in een Londens restaurant kon niemand vermoeden dat de goedlachse chef een stevig Italiaans stempel zou drukken op de Europese manier van koken. Carluccio's kookboeken vonden hun weg naar vele buitenlandse keukens, waaronder de Nederlandse, in een tijd dat pasta nog niet overal op het menu stond. Woensdag overleed hij op tachtigjarige leeftijd.

Foto ap

Met de restaurants en delicatessenwinkels die hij sinds 1999 opende in Groot-Brittannië onder zijn eigen naam, Carluccio's, verwierf hij zich de titel godfather van de Italiaanse gastronomie. Inmiddels telt het culinaire imperium meer dan tachtig vestigingen, behalve in Groot-Brittannië ook in Turkije en de Arabische Emiraten. Carluccio's handelsmerk was eenvoud. In de keuken gold zijn lijfspreuk 'Mof mof': minimum of fuss, maximum of flavour, minimaal gedoe, maximale smaak.

Carluccio's eerste kookboek, verschenen in 1986, had de bescheiden titel: An invitation to Italian Cooking. Die uitnodiging werd aangegrepen door vele thuiskoks en het duurde niet lang of zijn markante kop met pretogen en krulletjeshaar stond op een reeksje nieuwe kookboeken van zijn hand. Vrijwel al zijn boeken - hij schreef er meer dan twintig - werden bestsellers. Vaak greep hij terug op de keuken van zijn jeugd. Antonio Carluccio groeide op als kind van een stationschef in het Zuid-Italiaanse Vietri-sul-Mare. In zijn jeugd verhuisde het gezin een paar keer naar noordelijker streken in Italië. Overal kookte zijn moeder lokale gerechten zodat Antonio de smaak van verschillende regio's van jongs af aan mee kreeg. Langs de spoorbaan plukte hij eetbare planten, bessen en paddenstoelen. Vooral paddenstoelen hadden zijn levenslange belangstelling. De boeken die hij erover schreef werden standaardwerken.

Via een studie in Wenen en een verblijf in Duitsland, waar hij werkte als wijnhandelaar, belandde Carluccio in 1975 in Engeland waar hij wijn begon te importeren. In 1981 werd hij manager in het Londense Neal Street Restaurant dat hij later zou overnemen. Onder zijn klanten kon hij Prins Charles en Elton John rekenen. Jamie Oliver begon in dit restaurant zijn koks- en tv-carrière. Carluccio zelf was sinds 1991 regelmatig op tv en had seizoenenlang een eigen programma. Volgens de BBC werkte hij in de maanden voor zijn dood aan een kinderboek waarin twee paddenstoelen de hoofdrol spelen. Voor zijn verdiensten op culinair gebied kreeg hij een Italiaanse ridderorde en een Britse koninklijke onderscheiding.

Antonio Carluccio met prins Charles in 2015. Vanaf het moment dat Carluccio in 1981 manager werd van een Londens restaurant gingen zijn kookboeken heel Europa door. Foto afp