Charge na charge golft over het Stationsplein

Ook een telefoonwinkel tegenover het Centraal Station moet er rond half elf aan geloven. Aangemoedigd door omstanders smijten drie jongens de etalageruit kapot....

Dan rijdt een bus van de Mobiele Eenheid het trottoir op. De bestuurder poogt vergeefs het drietal klem te rijden. Enkele agenten rennen de plunderaars na, maar het trio lost op in de duisternis. Bij omstanders gaat de middelvinger omhoog.

Rotterdam biedt zondagavond de aanblik van een stad in oorlogstijd. Het donkere gebrom van helikopters in de lucht, af en aan rijdende ambulances, politiewagens en ME-bussen, geweld, plundering, vernieling en massale ontreddering bij hen die denken een kampioensfeest te komen vieren. Vooral in de driehoek Coolsingel-Weena-Centraal Station was de schade enorm.

De winkels aan het Hofplein en op de begane grond bij het Hiltonhotel worden stuk voor stuk bekogeld met straatmeubilair en stenen. Op de Lijnbaan is Perry Sport het doelwit. Een paar jongeren stoppen haastig trainingsbroeken onder hun jas en maken zich met dartsborden uit de voeten.

Al vroeg op de avond sluiten eetgelegenheden, hotels en cafés hun deuren hermetisch af. Bij McDonald's op de Coolsingel zien medewerkers van een particuliere beveiligingsdienst erop toe dat geen van de rondschuimende jongeren binnen kan komen.

Bij Holland Casino aan het Weena wordt een bange bezoeker door personeel bliksemsnel naar een gereedstaande taxi geloodst.

Ook het Centraal Station heeft veel te lijden van groepen relschoppers. Drie verlaten trams markeren een metersbreed spoor van glassplinters en geplet blik. Met een karatesprong probeert een jonge supporter een reclame-zuil om te trappen.

Charge na charge golft over het Stationsplein. Rond elf uur 's avonds keert de rust weer. Links en rechts zijgen ME'ers uitgeput neer op de trappen die naar de perrons voeren. Een enkeling raakt in gesprek met een dronken voetbalsupporter. Treinreizigers wurmen zich door de groeiende stroom rood-wit om hun vertrek niet te missen.

Opnieuw dreigt escalatie als een ME'er wil verhinderen dat een jeugdige Feyenoord-fan zonder kaartje bij de treinen komt. Iedereen bemoeit zich met het incident, maar het loopt met een sisser af doordat de jongeman wegholt.

Zelfs in die sfeer van permanente chaos zijn er altijd nog passanten die niet in de gaten hebben dat het kampioenschap van Feyenoord voor Rotterdam inmiddels een bittere nasmaak gekregen heeft. Een Rotterdammer van Chinese herkomst dwaalt door de stationshal op zoek naar de ingang van de metro. 'Station Maashaven?', vraagt hij aan de spoorwegpolitie die een cordon heeft gelegd. Een politieman probeert hem uit te leggen dat de metro al uren het station niet meer aandoet. 'Dat wordt lopen', zegt hij, en maakt met zijn vingers een tippelgebaar. De Chinees draait zich om en kuiert verder, niet van zijn stuk gebracht door het rumoer om hen heen.

Op de hoek van de Coolsingel staat een groepje supporters in een wolk van hasjdampen verdwaasd bij elkaar. Ze ruziën over het verloop van de avond. 'Voor mij is het feest nog niet voorbij. Feyenoord is kampioen, dat maak je niet iedere dag mee', schreeuwt een van hen.

Zijn metgezel, die tegen een winkelpui leunt, wordt kwaad. 'Moet dit dan zó. Je kunt van Ajax beweren wat je wilt, maar een kampioenschap vieren ze er niet op deze manier.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden