Chaos en protest bij bezoek Cameron aan Sri Lanka

Bij het bezoek van de Britse premier David Cameron vandaag aan het noorden van Sri Lanka ontaardden protesten van voor- en tegenstanders van de Sri Lankaanse overheid in chaos. De rellen overschaduwen de Gemenebest-top die vandaag op het eiland plaatsvond. Dat meldt de Britse omroep ITN.

Cameron vandaag in Jaffna. Beeld ap
Cameron vandaag in Jaffna.Beeld ap

Volgens ITN-verslaggever Bill Neely ontstond er 'grootschalige chaos' toen Cameron een bibliotheek in Jaffna - de hoofdstad van de Noordelijke Provincie en tevens het bolwerk van de Sri Lankaanse Tamils - verliet. Buiten de bibliotheek stonden 'honderden schreeuwende demonstranten' en duwde de politie mensen op de grond.

De demonstranten waren familieleden van verdwenen Tamils, maar ook pro-overheid demonstranten die borden vasthielden met daarop 'geen inmenging' en 'laat ons met rust', aldus Neely.

Omstreden top Gemenebest
Leiders van het Britse Gemenebest (een verbond van landen die de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd delen) kwamen vandaag bijeen in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo. De top werd overschaduwd door de situatie van de mensenrechten op het Aziatische eiland. De premiers van Canada en Mauritius zijn weggebleven uit protest tegen het beleid van de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa. Ook premier Manmohan Singh van India is niet naar Sri Lanka gereisd, mede onder druk van de Tamilbevolking in het zuiden van zijn land.

De regering van Sri Lanka wordt ervan beschuldigd dat zij na het einde van de burgeroorlog met de Tamiltijgers in 2009 gevangenen standrechtelijk heeft geëxecuteerd, de rechten van minderheden heeft geschonden en kritische politici en journalisten heeft laten arresteren.

Een moeder van een verdwenen Tamil vandaag in Jaffna tijdens het bezoek van Cameron. Beeld ap
Een moeder van een verdwenen Tamil vandaag in Jaffna tijdens het bezoek van Cameron.Beeld ap

Ook Cameron was opgeroepen niet naar Sri Lanka af te reizen, maar hij gaf daar geen gehoor aan. De Britse premier eist wel een onderzoek van de regering van Sri Lanka naar mensenrechtenschendingen.

Eerste bezoek sinds 1948
Cameron is de eerste internationale leider die sinds de onafhankelijkheid van Sri Lanka in 1948 het noorden van het land bezoekt. 'Ik weet zeker dat er moeilijkheden zullen zijn', liet de premier vooraf weten.

In het noorden van Sri Lanka werd in 2009 een zware slag geleverd tussen het Sri Lankaanse leger en de Tamiltijgers, die in het gebied een onafhankelijke staat wilden vestigen. 'In een multilaterale organisatie kun je niets bereiken als je er niet bij bent', zei Cameron. Hij riep de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa op een onderzoek in te stellen, zoals is geëist door de Verenigde Naties en diverse landen. Volgens Cameron is de waarheid essentieel voor verzoening.

De regering in Colombo weigert al jaren onafhankelijk onderzoek toe te staan naar oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen tijdens de burgeroorlog in het land. Rajapaksa, die sinds 2005 samen met zijn broers het land bestuurt, stelt dat het land zich wel sterk maakt voor de mensenrechten. Volgens hem heeft het leger niets misdaan.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden