Het eeuwige levenChantal Gill'ard

Chantal Gill’ard (1970 - 2018): het PvdA-Kamerlid dat de visie van Jan Pronk vernieuwde

Nadat ze haar Kamerzetel was kwijtgeraakt, vocht ze voor moeders in de Derde Wereld. Ze was idealist. Op 48-jarige leeftijd verloor ze de strijd tegen kanker.

Chantal Gill’ard. Beeld ANP XTRA
Chantal Gill’ard.Beeld ANP XTRA

Op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamer-verkiezingen van 2010 werd ze op een onverkiesbare 54ste plek gezet. Het was een grote teleurstelling voor Chantal Gill’ard die zich vier maanden eerder vanwege borstkanker als zittend Kamerlid had moeten laten vervangen. Maar ze gaf niet op. Ze vocht voor een hogere plek. Toen dat niet lukte zette ze zich in voor hongerende kinderen en zwangere moeders in de Derde Wereld. Ze richtte ook een spiritueel centrum op met mindfulness, reiki, meditatie en yoga. ‘We zijn opgevoed met de gedachte dat er meer is tussen hemel en aarde’, zegt haar zus Mireille. ‘Ze was gek en levenslustig en hield van het leven alsof er geen morgen was’, zeggen haarkinderen.

Ze combineerde talrijke bestuursfuncties, ook nadat de kanker eind 2015 was teruggekeerd. Eind november sprak ze nog op een conferentie voor fondsenwerving. Directeur Anne-Marie Voorhoeve van de internationale hulporganisatie The Hague Center for Global Governance, Innovation and Emergence zegt dat ze begin december nog overleg had met Chantal, voorzitter van het instituut. Ze overleed 12 december en laat haar zonen Arum en Enzo Guadeloupe achter.

Gill’ard werd geboren als jongste in een gezin van vijf kinderen. Haar vader Harold Gill’ard was van Antilliaanse afkomst en werkte als laborant bij BP in Europoort. Haar moeder Els Kirn had Surinaamse roots. Ze groeide op in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. Na de havo volgde ze een ingenieursopleiding biotechnologie in Rotterdam en studeerde rechten en ethiek aan de universiteit van Sheffield.

Ze werkte een jaar als docent bij de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo voordat ze opbouw- en emancipatiewerker bij de gemeente Rotterdam werd. Dat combineerde ze met wetenschappelijk onderzoek aan de Erasmus universiteit en filmmaker.

Ze was al lid van de PvdA. In 2005 werd ze bestuurslid van de afdeling Rotterdam en een jaar later Kamerlid. Haar zus Mireille noemt haar een idealist. ‘Gedreven en altijd opgewekt met een gulle lach.’ Op het Binnenhof hield ze zich bezig met ontwikkelingssamenwerking. Voormalig minister Jan Pronk zei: ‘Met haar manier van werken positioneert zij op een moderne manier de PvdA midden in de internationale vraagstukken rond armoede, volksgezondheid en vrede en veiligheid.’

Een maand later bleek ze borstkanker te hebben. Het verlies van haar werk was een grotere klap dan het verlies van haar weelderige haardos als gevolg van chemotherapie. ‘Het leven werd teruggebracht tot de kern. Voelen dat je leeft, en het hele — mentale, emotionele, lichamelijke en spirituele — proces dat bij genezen hoort’, zei ze in een interview met Trouw.

In Den Haag was ze een realist. Ze vond het onterecht dat politici als draaitollen te kijk werden gezet als ze van mening veranderden. ‘Ik geloof in luisteren en participeren. Het gaat erom je doel te bereiken. Als iets niet werkt, moet het op een andere manier.’

Als consultant wilde ze daarom bruggenbouwer en barrièrebreker zijn. ‘Ze wilde werken vanuit een ander bewustzijn dan in de politiek. Partijen met verschillende ideeën bij elkaar brengen voor eenzelfde doel’, zegt Voorhoeve.

Haar spirituele benadering kwam terug in haar functie als doula (geboortecoach) waarbij ze ook de ziel opzocht. ‘De baarmoeder is de plek van alle schepping’, zei ze. Naast bestuurder van The Hague Center had ze vele andere bestuursfuncties, zoals voorzitter van de raad van commissarissen van Dunya Zorg & Welzijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden