Champagnediner: het Grote Heerlijk

Hij roffelt speldenprikjes in je neus, wolkt wufte flarden perzik, toast, appel en bloemen tot achter je ogen en als je wijnproeverig probeert hem rond je tong te laten spoelen ontploft hij bijna: champagne....

Sommige mensen drinken niks anders en in de Champagnestreek zelf serveert men journalisten graag maaltijden die van begin tot eind met hun wijn oplopen. Champagne is meer dan een aperitief, zeggen ze dan.

Welnu, om dat te testen, kunnen we tot 5 mei ook bij restaurant Vermeer terecht, in Amsterdam. En dan niet zomaar. Maître Niek Beute soebatte en pleitte net zolang met en bij de importeur tot er een menu stond met vier vintagechampagnes van Veuve Clicquot op een rij, de Brut 2002, Rosé 2002, La Grande Dame Blanc 1998 en de Vintage Rich 2002. Nee, dit is niet eerder vertoond in Nederland. En ik, ik mocht ze proberen. Met de klaterende serie gerechten erbij van chef Nick Taylor.

Hoe kan ik u nu overtuigen van het Grote Heerlijk, terwijl u weet dat ik de benodigde 140 euro niet betaald heb? Door te zeggen dat ik me voor 140 euro niet laat omkopen? Hm. Er bestaat niet alleen journalistiek wantrouwen, maar ook wantrouwen jegens de journalistiek.

Ik vond het een louterende ervaring, een combinatie van briljante kokerij en sublieme wijnen. Waarbij aangetekend dat Taylor de laatste jaren een keuken voert die zijn identiteit ontleent aan groenten, zonder vegetarisch te zijn. Is dat niet waar we allemaal naartoe op weg zouden moeten zijn? Die groenten komen voor driekwart van een kleine kwekerij bijna om de hoek, en er zitten spannende bij, ijskruid, bonenkruidscheutjes, ranken van doperwt.

Opmerkelijk in de rij champagnes was de iets zoete op het eind. Zelden maken champagnehuizen zoete vintage wijnen, aangezien alleen hun prestigewijnen zo’n jaartal meekrijgen en zoet tegenwoordig (ten onrechte) als minderwaardig wordt gezien. De Veuve Clicquot Vintage Rich is zo’n uitzondering. En erbij past zacht, niet te zoet fruit. Vermeer geeft iets geraffineerds, ik iets simpels: Hollandse aardbeien!

Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze naar gelang hun grootte in de lengte een of twee keer door. Verdeel over coupes of diepe borden. Schenk er een scheutje wijn over en bestuif gul met poedersuiker. Erbij: mousserende wijn, liefst champagne natuurlijk, demi-sec of sec.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.