Cellen genoeg: uitbreiding thuisdetentie van de baan

DEN HAAG - Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie schrapt het voorstel voor het verruimen van thuisdetentie. Het vorige kabinet wilde dat ook delinquenten tot elektronisch huisarrest konden worden veroordeeld. Dat plan is nu van de baan.

Van onze verslaggeefster Kim van Keken
Bij thuisdetentie hoort een elektronische enkelband. © ANP. Beeld
Bij thuisdetentie hoort een elektronische enkelband. © ANP.

Nederland kent al langer het opgesloten thuis zitten met een enkelband. Het thuisarrest wordt echter alleen opgelegd aan mensen die hun voorlopige hechtenis afwachten. Daarnaast kunnen gedetineerden in de laatste fase van hun gevangenisstraf thuisdetentie krijgen om weer te wennen in de samenleving.

Alternatieve gevangenisstraf
Het vorige kabinet wilde thuisdetentie ook opleggen als alternatieve gevangenisstraf. Volgens een wetsvoorstel kon zo'n straf voor ten hoogste vier maanden worden opgelegd. Teeven schrapt dit voorstel echter. Als Kamerlid stelde hij al dat 'het te triest voor woorden was dat veroordeelden met een biertje thuis voor de buis een straf uitzitten'.

In juni 2009 laaide de discussie over thuisdetentie weer op. Oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak wilde thuisdetentie als hoofdstraf vastleggen in de wet. Overigens werden veroordeelden toen ook al met enkelbandjes thuis vastgezet. Maar dat was een noodmaatregel uit 2003 toen er sprake was van een cellentekort.
Inmiddels is sprake van een cellenoverschot en willen CDA, VVD en PVV af van thuisdetentie voor delinquenten. Via thuisdetentie wordt een gevangene met een enkelband in de gaten gehouden. Hij of zij mag twee uur per dag luchten, dus het huis uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden