Het eeuwige levenCees van der Kruijk 1963-2018

Cees van der Kruijk was de perfecte Joe Cocker-imitator uit de glazen stad

De gespierde reus deed mee aan het WK Kassiebouwen, maar de Westlander oogstte eeuwige roem als gastperformer bij cultband de Kromme Jongens.

Cees van der Kruijk Beeld null
Cees van der Kruijk

Zijn vervaarlijke act weet iedere Westlander 21 jaar later nog te herinneren. Tijdens het afscheidsconcert van de Kromme Jongens in Poeldijk zong Cees van der Kruijk de regionale klassieker Oeauw Kassenbouw, terwijl hij een op het podium opgestelde kas beglaasde. In 2007 werd de stunt herhaald in de musical over de Kromme Jongens die in totaal 27 duizend bezoekers trok. Daarna zong hij nog regelmatig met het koor De Kassenbouwers dat als erfenis van de musical bleef optreden.

Cees van der Kruijk was een fenomeen in de glazen stad een grote gespierde imposante man met een klein hartje. Peter Kruithof, voorman van de Kromme Jongens, noemt hem een ‘echt mens’. ‘Hij combineerde een rauwe stem met een onverschrokken uiterlijk. En daarnaast was hij een geweldige performer.’ Kruithof had hem leren kennen door zijn optredens bij de Anoushka Big Sessieband. ‘Ik nodigde hem uit om een keer op te treden met ons. Ik weet nog dat hij voor de eerste keer binnenkwam met een bebloede hand. Onze bassist vroeg wat er was gebeurd. ‘Ik heb net iemand in elkaar geslagen’, zei hij. Dat bleek ook zo te zijn. Cees had een enorm rechtvaardigheidsgevoel. ‘Er was niks nep. Hij deed niet alsof hij kassenbouwer was, maar hij was het.’

Daarnaast had hij een droge vorm van humor. ‘Toen een nogal gezette vrouwelijke fan een keer naar hem toekwam en vertelde dat ze wel 10 kilo zweet had verloren bij zijn optreden, zei hij: ‘Moet u nog vijf kaartjes kopen’.’

Muziek was zijn hobby, maar kassenbouw was zijn passie. Jarenlang bouwde hij kassen in binnen- en buitenland. Eerst in loondienst, later in een eigen bedrijf met zijn broer Gert. Drie jaar geleden viel hij zes meter en landde op een betonnen vloer. Hij brak alles wat er maar te breken was, werd arbeidsongeschikt. Het was niet het leven dat hij wilde leiden. Cees van der Kruijk overleed op 4 december in zijn woonplaats Monster. Met zijn echtgenote had hij een zoon.

Hij was een echte Westlander. Hij werd geboren in een gezin van vier kinderen in Naaldwijk. Al jong kwam hij terecht in de kassenbouw. Maar zijn zangtalent openbaarde zich ook snel. Hij had een Joe Cocker-achtige stem.

Ook fysiek leek hij op de Britse zanger. ‘En toen hij de maniertjes aanleerde van Cocker kon hij een geweldige imitatie van Unchain my heart geven’, zegt Marjoke van Arnhem, die een herinneringsboek schreef over de Kromme Jongens.

Deze band ontstond in de jaren tachtig en deinde mee op de populariteit van groepen die succes hadden met popmuziek in het eigen dialect. ‘Zijn optredens verbeterden ook het imago van de kassenbouwers die de repuatie hadden van rouwdouwers. Hij was de ruwe bolster, blanke pit-jongen.’

Het hoogtepunt waren de twee afscheidsconcerten van de Kromme Jongens in 1997, onder de titel Het laatste teeltbal. Maar al gauw deed hij ook mee aan de reünie-optredens van de band.

Kruithof beschouwt hem als een grote vriend. ‘Hij hield ook mij graag voor de gek. Hij vond mij maar een mager figuur die nodig eens naar de sportschool moest. Bij een van de reünieconcerten hadden we een jongetje van 11 jaar met de naam Morris een lied mee laten zingen. Toen na afloop het publiek ‘we want more’ riep, stuurde Cees vanuit de coulissen het jongetje de bühne weer op: ‘Ze willen meer van jou horen’. Dat was ook zo’n stunt van hem.’

In 2014 deed hij met zijn broer nog mee aan het WKKassiebouwen. Een jaar later kwam het fatale ongeluk. Hij kreeg een kunstpols en probeerde te revalideren, onder meer met zwemoefeningen. Hij bleef zingen in het koor. In november had hij zijn laatste optreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden