CDA fel tegen studie veeteelt

Het CDA verzet zich fel tegen een onderzoek naar de intensieve veehouderij. Steeds meer partijen in de Tweede Kamer pleiten voor een ‘fundamentele herbezinning’, nu zeker 35 duizend geiten worden afgemaakt in de strijd tegen de Q-koorts.

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

‘Er zijn veel branden geweest in de intensieve veehouderij’, meldde SP’er Van Gerven donderdag tijdens een Kamerdebat. Hij verwees onder meer naar de varkenspest, de vogelgriep en de gekke koeienziekte. Van Gerven pleitte voor een tijdelijke parlementaire commissie die onderzoek doet naar de intensieve veehouderij.

Hij kreeg steun van Dibi (GroenLinks). Volgens hem zijn de Q-koorts en het afmaken van tienduizenden geiten een ‘nationaal drama’. ‘Maar ook een wake-upcall. Deze CDA-minister van Landbouw is de eerste die een punt kan maken van de donkere kanten van de intensieve veehouderij.’

Die opmerking schoot het Kamerlid Ormel (CDA) in het verkeerde keelgat. ‘Het is misselijk om een sector die al in de modder ligt, er nog lekker dieper in de trappen.’ Een onderzoek is dus wat hem betreft onbespreekbaar. ‘Als GroenLinks iedereen aan de tofu wil hebben, zeg dat dan’, sneerde hij.

Toch is wel degelijk ongemak in de Kamer te bespeuren. Niet alleen bij de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. De PvdA pleitte begin december al voor een ‘fundamentele herbezinning’.

In 2001 kwam oud-voorzitter van de Rabobank (en CDA’er) Wijffels met het advies dat de veehouderij in Nederland ingrijpend moest veranderen. ‘De dieren hebben weinig weerstand tegen ziekten’, stelde hij.

Het advies kwam na de uitbraak van mond- en klauwzeercrisis. Volgens Dibi is er nadien nog altijd geen goed debat gevoerd.

CDA-minister Verburg (Landbouw) ziet niets in een commissie. Ze zei tijdens het debat dat haar departement al onderzoek doet naar de relatie veehouderij en de volksgezondheid. ‘Laten we dat afwachten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden