EEUWIG LEVENCaroline Kaart (1931-2020)

Caroline Kaart (1931-2020): Operadiva die ‘een oud en eenzaam mens’ werd

Een geboren Schotse die BN’er werd: ‘Mijn mannen dachten dat ze beter waren dan ik. Ik weet nu dat ik zelf mijn zaken uitstekend regel.’

Peter de Waard
Operazangeres Caroline Kaart in 1986. Beeld Hans Heus
Operazangeres Caroline Kaart in 1986.Beeld Hans Heus

Roem beschermt niet tegen eenzaamheid op de oude dag. Operazangeres en televisiepresentator Caroline Kaart was daar heel open over.

Ze had in Nederland geen familie en bijna niemand zocht haar nog op in het Rosa Spier Huis in Laren. Een van de meest vertrouwde gezichten was dat van Truus Köster van MAX Maakt Mogelijk. Zij kwam wekelijks langs, soms samen met Jan Slagter. ‘Maar er bleven vele uren over van alleen zijn. De televisie en met name BBC was haar grote vriend, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat’, zegt Köster. Twee jaar geleden zei ze in een documentaire: ‘Ik ben een oud en eenzaam mens, met een klein hondje en that’s all.’ Aan De Telegraaf vertelde ze: ‘Als ik dood ben, dan heb ik rust. Niemand hoeft om mij te treuren als het zover is. De dood zal voor mij een bevrijding zijn.’

Caroline Kaart was een BN’er avant la lettre. Ze was een ster en getrouwd met de acteur Hans Kaart en de regisseur en liedjesmaker Willy van Hemert. Maar in de laatste jaren had ze daar allemaal niets aan. Na een zwaar herseninfarct werd ze 7 september opgenomen in het Tergooi-ziekenhuis en ze overleed op 15 september in het Rosa Spier Huis.

Tumultueuze relatie

Ze werd als Caroline Raitt geboren in de Schotse plaats Blackness. Ze kreeg de gelegenheid om een zangstudie te volgen in München. In 1953 ontmoette ze hier de zanger/acteur Hans Kaart, onder meer bekend van de films Fanfare en Dorp aan de Rivier. Ze trouwden in 1957 en gingen in Zwitserland wonen. Het werd een tumultueuze relatie met een zwaar verkeersongeval en een faillissement. In 1963 overleed Kaart als gevolg van een mislukte ooroperatie.

Caroline besloot in Nederland te gaan wonen, waar ze een televisieprogramma mocht maken onder de titel Een liedje met Caroline, onder regie van Willy van Hemert. Met haar grappige Schotse accent en vrolijke blik werd ze al gauw geliefd bij de kijkers.

In 1969 trouwde ze met Van Hemert. Het huwelijk duurde acht jaar. ‘Met Wil ben ik ontzettend gelukkig geweest. Voor hem is de liefde uiteindelijk minder en minder geworden. Hij vond het vreselijk om ouder te worden. Eigenlijk was Willy superegoïstisch. Hij had een ander lijf nodig. Dat vind ik nu typisch voor een man, hij wil zich vernieuwen en doet dit door zijn oude vrouw aan de kant te zetten en over te stappen op een jonger lijf. Mijn mannen dachten dat ze beter waren dan ik, met alles, maar ik merk nu, dat ik zelf mijn zaken uitstekend regel.’

Veelzijdig

Ze was zeer veelzijdig. Als mezzosopraan trad ze op in talrijke operaproducties. Ze zong in de Royal Albert Hall voor koningin Elizabeth. Maar ze zong ook volksliedjes en deed mee in de musicals Vadertje Langbeen, Blijvend Applaus en Amerika Amerika. In de operawereld werd daar soms op neergekeken.

Daarnaast was ze een bekend televisiegezicht. Ze maakte deel uit van de panels van Wie van de Drie, Zo Vader Zo Zoon en Babbelonië. Op Radio 4 had ze samen met Joop Stokkermans haar eigen programma Klassiek met Caroline, dat altijd eindigde met de opmerking: ‘Tot volgende week, same time, same place.’

In 2002 zette de Avro er na 23 jaar tot haar ontsteltenis een punt achter. Ze gaf nog een periode zangles. Kortademigheid en pijn in haar rug belemmerden de laatste jaren haar dagelijkse bezigheden. Köster: ‘Wel deed ze met plezier mee aan het project De Kunst van het Leven; een samenwerking van het Rosa Spier Huis en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.’ Op 22 september klonk voor haar het slotapplaus, na afloop van de herdenking in het theater van het Rosa Spier Huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden