Het eeuwig levenCarla Kiburg (1952-2020)

Carla Kiburg: Vakbondsbestuurder die ging voor de winst

Ze werkte eerst bij vele bedrijven voordat ze een strijdvaardige vakbondsvrouw werd. 'Het convenant is van deze vrouw', zei Eberhard van der Laan.

Peter de Waard
Carla Kiburg (1952-2020). Beeld
Carla Kiburg (1952-2020).

Bij de ondergang van Scheringa's DSB in 2009 mocht de pers het hoofdkantoor in Wognum niet binnen als de bonden daar met de directie onderhandelden over een sociaal plan. Carla Kiburg was dan als vakbondsbestuurder zo vriendelijk het postende journaille buiten de poort een kop koffie en een broodje te brengen.

Het waren vaak nachtelijke sessies, zo zegt haar man Gertjan Welgemoed. 'Om middernacht vroeg ze om een schorsing. Dan trok ze zich terug in een kamertje, legde haar hoofd op een jas en sliep een uurtje. Om 01.00 uur kwam ze weer heel kwiek de vergaderzaal binnen, terwijl de tegenpartij de slaap amper de baas kon. Als ze dan 's nachts om half vier naast mij in bed plofte en ik vroeg hoe het was gegaan, had ze maar één woord nodig: 'Gewonnen'.'

Ze toonde zich graag strijdvaardig. 'Niet alles gaat altijd goed in de samenleving, wachten op betere tijden is geen optie. Er is dus actie nodig. Laten we beginnen', was haar motto. Ze verplaatste zichzelf graag met de motor - een Italiaanse Guzzi. Een motormuis die niet over zich heen liet lopen.

Ze zou dit jaar met pensioen gaan. Maar kanker - eerst aan de blaas, later aan de baarmoeder - maakte voortijdig een einde aan haar leven. Ze overleed 30 april in de Zaanse probleemwijk' Poelenburg. Ze was als jongste in een gezin van drie kinderen een geboren en getogen Zaankanter. Haar vader was directeur van de christelijke mulo/mavo in Zaandam.

Ze kon studeren, maar koos er in die roerige tijd voor om na de hbs-b te gaan werken bij Norit als chemisch laborant. Na haar huwelijk - 'Norit was een van de laatste bedrijven die toen nog die regel kende' - moest ze daar weg. Ze werd vakbondslid. Ondanks haar christelijke afkomst niet van het CNV maar van de socialistische NVV, 'want die is de grootste en als je de grootste bent heb je meer te vertellen'. Later stapte ze over naar de Amerikaanse multinational Kellogg. En toen ze daar drie jaar later na een reorganisatie haar baan verloor, werkte ze eerste een blauwe maandag voor Blokker als inkoper glas en porselein en daarna voor het Amerikaanse elektrobedrijf Westinghouse.

Hier werd ze actief in de bond. Na een cursus in Nunspeet kon ze in 1980 in dienst komen van de Industriebond FNV, eerst als secretaresse op De Burcht (het kantoor aan de Henri Polaklaan), later als medewerker scholing en begeleiding aan Het Plein.

Uiteindelijk werd ze districtsbestuurder in Rotterdam en later in Amsterdam, met de ict-sector in haar portefeuille. Als Lucent Technologies besluit een onderdeel van Nederland te verplaatsen naar Spanje, start ze een internationale e-mailactie om collega's over de grens te waarschuwen voor ongeoorloofde werkzaamheden.

In 2007 werd ze bestuurder bij de banken en verzekeraars. Ze viel met haar neus in de boter: eerst met de vijandige overname van ABN Amro, daarna met de kredietcrisis die tot grote saneringen leidde. Ze wilde met het bankwezen een Grand Design, zoals ze het noemde, afsluiten: 'de nullijn in ruil voor de toezegging dat er geen ontslagen komen'. 'Dat lukte niet, maar ze bleef volhouden', zegt collega Gerard van Hees.

Ze sloot vervolgens een convenant af om zoveel mogelijk werk bij de financiële diensten in Amsterdam te behouden. Toen Eberhard van der Laan op het NOS Journaal werd gevraagd of hij trots was op dit plan, zei de burgemeester: 'Het initiatief is van de vrouw naast mij.'

Tijdens de ondergang van de DSB Bank was ze dag en nacht bezig voor het personeel. 'In die tijd zag mijn partner op de tv hoe of het met me ging', grapte ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden