Profiel

Carl Nassib is de eerste openlijk homoseksuele speler in het conservatieve American football

Na 101 jaar American football is voor het eerst een speler uitgekomen voor zijn homoseksualiteit. Carl Nassib wilde zijn boodschap jaren geleden al wereldkundig maken, maar vreesde de ongebreidelde homofobie in de sport.

Jarl van der Ploeg
Las Vegas Raiders-speler Carl Nassib. Beeld Getty
Las Vegas Raiders-speler Carl Nassib.Beeld Getty

Opeens verscheen een kort filmpje op de Instagrampagina van Carl Nassib, een American footballspeler van de Las Vegas Raiders. ‘Hallo mensen, hoe gaat het?’, zegt de gespierde verdediger bijna terloops in de camera van zijn eigen telefoon. ‘Ik ben Carl Nassib. Ik sta hier in mijn huis in West Chester, Pennsylvania, en ik wilde even van de mogelijkheid gebruikmaken om te vertellen dat ik homo ben.’

Nassib spreekt de woorden bijna nonchalant uit, alsof het om een gedachte gaat die hem zojuist te binnen is geschoten. Maar dat is niet zo. Het is een boodschap die hij al vijftien jaar lang wereldkundig wilde maken, maar dat nooit durfde, omdat de sportwereld waarin hij actief is nu eenmaal een van de laatste bastions is van ongebreidelde homofobie.

Maar ondanks dat zei hij wat hij zei, waardoor Nassib vanaf deze week niet langer de geschiedenis in zal gaan als die 28-jarige speler die in vijf NFL-seizoenen 73 wedstrijden in actie kwam en daarin 143 tackles maakte – een dusdanig indrukwekkend aantal dat hij vorig jaar een driejarig contract tekende ter waarde van ruim 21 miljoen euro. Nee, Nassib zal vanaf nu door het leven gaan als de eerste actieve NFL-speler die in de 101-jarige geschiedenis van zijn competitie openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit.

Nassib vertelt in het filmpje dat hij het vreemd vindt dat hij deze boodschap überhaupt moet delen en dat hij het liefst in een wereld zou leven waarin het hele proces van uit de kast komen totaal onnodig is, omdat het nu eenmaal volslagen normaal is dat twee mensen van dezelfde sekse zich tot elkaar aangetrokken voelen.

Gesteld op privéleven

Ook zegt hij eigenlijk zeer gesteld te zijn op zijn privéleven en dat hij daarom helemaal geen zin heeft in de extra aandacht die zijn woorden zullen veroorzaken. Maar omdat hij begrijpt dat de druppels die de meeste aandacht krijgen altijd de druppels zijn die vallen vlak voordat de stortbui begint, en dat representatie van homoseksuelen zeker in de sportwereld van levensbelang kan zijn, al is het maar omdat lhbti-jongeren tot vijf keer vaker zelfmoord plegen dan hun hetero leeftijdsgenootjes, besloot hij maandag toch zijn telefoon te pakken en op ‘opnemen’ te drukken.

‘Ik hoop dat video’s als deze op een dag niet meer nodig zijn’, zegt hij. ‘Maar tot die tijd zal ik mijn best doen en mijn steentje bijdragen aan een ​​cultuur van acceptatie en medeleven.’

Het was zowel een moedige als een belangrijke stap, zo zeiden veel mensen nadat ze het filmpje hadden gezien. Belangrijk omdat American football de best bekeken sport in de VS is en de NFL is de rijkste sportcompetitie ter wereld is – de boodschap van Nassib bereikt gemakkelijk honderden miljoenen mensen – en moedig omdat de NFL niet bepaald bekendstaat om zijn tolerantie.

Witte miljardairs

De American footballfans behoren doorgaans tot het conservatieve gedeelte van de Verenigde Staten en de 32 teams zijn vrijwel allemaal in handen van witte miljardairs. Maar omdat de sporters zelf vaak heel andere achtergronden en denkbeelden hebben – bijna 1.200 van de circa 1.700 footballers zijn van Afro-Amerikaanse afkomst – leidt dat geregeld tot frictie.

Verreweg het bekendst zijn de lotgevallen van Colin Kaepernick, een absolute topspeler die in 2016 besloot te knielen tijdens het Amerikaans volkslied als protest tegen de raciale ongelijkheid in zijn land. Het was een daad van verzet die tot zeer heftige discussies leidde onder de fans en er zelfs voor zorgde dat geen enkele club meer met hem in zee wilde. Maar het was ook een actie die ervoor zorgde dat het nu, vijf jaar later, gebruikelijk is dat sporters over de hele wereld knielen voordat hun wedstrijden beginnen.

Nassib begroet zijn coach Jon Gruden tijdens een warming-up. Beeld Getty
Nassib begroet zijn coach Jon Gruden tijdens een warming-up.Beeld Getty

Ook op het gebied van homoseksualiteit waren er geregeld conflicten tussen de conservatieve fans enerzijds en de progressievere spelers anderzijds. In 2012 schaarde Minnesota Vikings-speler Chris Kluwe zich bijvoorbeeld openlijk achter het homohuwelijk, waarna de ophef onder de fans dusdanig was dat hij na acht seizoenen trouwe dienst moest vertrekken bij zijn club. En toen Roy Simmons, een ex-speler die uit de kast kwam nadat hij zijn carrière had beëindigd, jaren later in een interview sprak over waarom hij zijn seksuele identiteit al die jaren had verborgen, zei hij dat hij dacht dat openheid over zijn geaardheid direct het einde van zijn carrière zou hebben betekend.

‘De NFL heeft een reputatie’, zei hij. ‘Als speler word je geacht een gladiator te zijn, je bent een echte man, you kick butt.

Verklaring NFL

Maar toen was daar maandag opeens Carl Nassib met zijn korte, bijna terloopse filmpje waarin hij zei homoseksueel te zijn en de NFL vrijwel direct met een verklaring naar buiten kwam. Want terwijl de Europese voetbalbond Uefa het Duitse elftal deze week verbood een statement te maken tegen de antihomowetten van aanstaand EK-tegenstander Hongarije omdat homoseksualiteit iets politieks zou zijn, besloot de Amerikaanse footballbond dat er wat hen betreft slechts één boodschap gepast was.

‘De NFL-familie is trots op Carl omdat hij vandaag zo moedig zijn waarheid deelt. We delen zijn hoop dat dit soort uitspraken binnenkort niet meer nieuwswaardig zullen zijn, omdat we dan een volledige gelijkwaardigheid van de lhbti-gemeenschap hebben bereikt. We wensen Carl veel succes komend seizoen.’

Drie keer homoacceptatie in de Nederlandse sport

Eerder deze maand bleek uit een onderzoek van het Mulier Instituut dat de acceptatie van homo- en biseksuelen in het Nederlandse profvoetbal van de spelers zelf een 4,6 krijgt (op een schaal van tien). Grappen over homo’s worden door veel spelers beoordeeld als onschuldiger en minder grensoverschrijdend dan grappen over een huidskleur, etniciteit of geloof.

Ondanks de vele campagnes die in de tussentijd werden gevoerd, zoals een jaarlijks weekend in het betaald voetbal waarin alle cornervlaggen en aanvoerdersbanden de regenboogkleuren dragen, en deelname van de KNVB aan de Amsterdam Pride, lag dat rapportcijfer nauwelijks hoger dan in 2014, toen de acceptatie een 4,4 kreeg.

Voetballer Merel van Dongen, zelf openlijk homoseksueel, zei in de Volkskrant dat het probleem veel groter is dan het profvoetbal alleen. ‘Het gaat niet alleen om toppers. Het gaat ook om ­homo’s in Zaterdag 3 die het moeilijk vinden om uit de kast te komen, om met ­elkaar te douchen. ‘Haha, hij is homo’. De mannelijkheid in het voetbal houdt dat tegen. Terwijl, come on... Voetbal is echt voor iedereen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden