Captain's dinner

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Captain's dinner, een hoofdgerecht voor 4 personen.

Tallina van den Hoed
null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

O jee: de supermarkten zitten door het slechte weer met tekorten aan sla, spinazie en paksoi. Dat herken ik wel een beetje, zo'n mislukte oogst. Bij mij bracht de regen vooral slakken. Geen hagelschade, maar gewoon ordinaire vraat. Weg sla, weg andijvie. Gelukkig zijn er nog net verse tuinbonen en kapucijners. En wat maakt u daarmee? Een captain's dinner. Dat is een gerecht dat stamt uit de tijd dat de scheepsmaaltijden bestonden uit ingrediënten die makkelijk te conserveren waren, zoals gedroogde peulvruchten, mosterd en ingelegde zuurwaren. De gasten kunnen naar smaak een keuze maken uit deze bijgerechten. U kunt de peulvruchten zelf doppen, maar diepvries voldoet ook prima.

Doe de room met de geperste knoflook, zout en peper in een braadslee. Schrob de aardappeltjes, snijd ze in parten en roer ze door de room. Zet ze in een oven van 180 tot 200 graden. Kijk af en toe, keer ze eventueel. Na 45 minuten zijn ze klaar. Snijd de uien in ringen, bak ze met wat zout even op hoog vuur in een plets olie, roer en bak ze verder op een laag pitje. Roer af en toe. Bak de spekjes op een laag vuurtje uit.

Dop de tuinbonen, kook ze 5 tot 7 minuutjes en giet af. Laat iets bekoelen en dop ze nog een keer: knijp het witgrijze velletje met uw nagel en duw het groene boontje eruit.

Ingrediënten

50 ml room
1 teen knoflook
500 g nieuwe aardappeltjes
zout, peper
3 grote uien
125 g ontbijtspekjes
1 kilo tuinbonenpeulen (of 400 g diepvries)
olijfolie
20 verse basilicumblaadjes
500 g kapucijnerpeulen (of 150 g gedopte)
1 eetl. boter
500 g verse peulvruchten zoals sperziebonen, snijbonen of doperwtjes
3 eetl. gedroogde tomaatjes
3 eetl. augurk
3 eetl. olijven
2 eetl. mosterd
waar u nog meer zin in heeft

Roer basilicum, olie en een pietsje zout door de tuinbonen. Zet ze onder een handdoek weg, dan blijven ze warm. Dop de kapucijners, kook die 5 minuten, giet af, roer de boter erdoor en ook wat zout. Zet ze bij de tuinbonen. Kook de sperzie-, snijbonen of doperwtjes in wat water met zout gaar. Giet af, en plaats ze ook onder de handdoek bij de tuinbonen.

Snijd de gedroogde tomaten in reepjes, de augurk in blokjes en doe ze, net als de olijven en de mosterd en wat u nog meer wenst, in kommetjes. Zet alles op tafel en laat iedereen naar believen een lekker bordje samenstellen.

volkskeuken@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden