Campingtajine

Wat doet een flexitariër op vakantie? Meer vlees eten, zo blijkt uit onderzoek dat de organisatie Natuur & Milieu heeft laten uitvoeren. De flexitariër heeft namelijk een heel menselijk trekje: tijdens vakanties neemt hij het niet zo nauw. Ja, daarvoor is hij op vakantie, toch? Drankje, hapje, gewoon lekker. Dan is iets zonder vlees en vis in het buitenland best molto complicato en bovendien, die streekspecialiteit met ham/bief/duif/inktvis/pens moet hij ten minste een keer geproefd hebben.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 4 personen:
350 gr. couscous
100 gr. rozijnen
100 gr. gedroogde abrikozen, in reepjes
350 ml. bouillon
scheutje olie
stukje gember, geschild en fijngehakt
1/2 theel. gemalen komijn
1 theel. gemalen koriander
300-400 gr. cherrytomaatjes
1 courgette
zout, peper
verse koriander, fijngehakt
Flexitariërs blijken nogal uiteen te lopen in hun eetgewoonten. Er zijn er die evenveel vegetarische gerechten eten als zij thuis doen (ongeveer tweederde), en andere die in hun vakantie meer vlees eten dan gewoon (een kwart). Duidelijk niet flexitariër zijn degenen die elke dag vlees eten onder het motto 'een dag zonder vlees is een dag niet geleefd' (14 procent). En dan zijn er ook nog de bewust flexitariërs, die eten op reis juist meer vegetarisch dan normaal (9 procent).

Om vegetarisch eten op vakantie wat makkelijker te maken, heeft Natuur & Milieu een onlinevakantiegids (natuurenmilieu.nl) met tips en gerechten van tv-kok Mathijs Vrieze. Die vergen in praktijk wat meer dan op het eerste gezicht lijkt. In de lijst keukenbenodigdheden schrijft Vrieze dat je een grote kookpan en een koekenpan nodig hebt, bij het lezen van de recepten blijk je toch ook een wok, een wetsteen en een rasp mee te moeten nemen. Ook een vergiet en een maatbeker zijn geen overbodige luxe. Gek genoeg is Vrieze weer wel vrij karig met kruiden en specerijen - alsof die paar potjes in de bagage dan nog wat uitmaken.

Zijn couscous met gedroogde vruchten (een campingvariant op tajine) kan dus wel wat extra smaak gebruiken, vandaar een ietwat eigenzinnige versie van zijn recept. Ook de cranberries ontbreken, want die zijn onderweg niet altijd voorhanden. En neem voor een vegetarische schotel groentebouillon en geen kippenbouillon, zoals Vrieze voorschrijft.

Meng de couscous met de rozijnen en abrikozen in een grote mengkom, breng de bouillon aan de kook. Voeg scheutje bij scheutje de bouillon toe onder voortdurend roeren. Dek de couscous af met een vochtige theedoek en laat hem een tijdje staan. Was de tomaatjes en halveer ze. Was de courgette, snijd die overlangs in tweeën en daarna in plakjes. De olie, gember en gemalen kruiden in een wok of braadpan en laat die langzaam verwarmen. Bak dan de courgette en de tomaten mee tot de courgette zacht is. Breng op smaak met zout en peper. Schep een portie couscous op een bord en doe er een portie van de groenten bij. Bestrooi met koriander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.