Campagne tegen strafbaarheid hulp bij zelfdoding

Euthanasievereniging NVVE begint vanaf maandag de campagne 'Hulp is geen misdaad' om hulp bij zelfdoding uit het strafrecht te halen. 'Doordat dit nu niet mag, zien veel mensen zich gedwongen op een eenzame manier een eind aan hun leven te maken', zegt NVVE-directeur Petra de Jong.

Archieffoto van een oude man met een reanimeer-mij-niet penningBeeld anp

De campagne duurt een half jaar en is mede opgezet naar aanleiding van de rechtszaak tegen Albert Heringa, de man die wordt beschuldigd van hulp bij zelfdoding van zijn 99-jarige stiefmoeder in 2008. De rechtszaak begint volgende week, op 3 september.

Heringa hielp zijn hoogbejaarde moeder nadat ze aan hem had verteld dat ze klaar was met leven. Hij verzamelde pillen, vermaalde ze en gaf ze aan haar. Zijn moeder nam de pillen zelf in, terwijl hij haar filmde. Hij vertrok voordat ze overleed.

Eerst werd zijn hulp niet opgemerkt, maar nadat de film van Heringa in 2010 in een documentaire verscheen, besloot justitie meer dan twee jaar later om hem te vervolgen. Hulp bij zelfdoding is strafbaar volgens artikel 294, lid 2. Hieronder valt ook het verstrekken van middelen. Alleen artsen mogen onder voorwaarden helpen.

De afgelopen jaren worden - op Heringa na - vrijwel geen familieleden vervolgd die hulp hadden geboden. Vrijwel altijd wordt een zaak geseponeerd. 'Maar familieleden brengen soms wel nachten in de cel door, vlak nadat hun naasten zijn overleden', zegt De Jong. Volgens haar komt hulp bij zelfdoding vaker in het geheim voor dan wordt gedacht.

Als hulp bij zelfdoding niet strafbaar zou zijn, betekent dat volgens haar niet dat de weg vrij komt voor mensen met kwade bedoelingen. 'We hebben genoeg wetsartikelen in Nederland om uitwassen en misbruik hiervan aan te pakken', zegt De Jong. 'En een daarvan heet moord.'

Morgen in Vonk, het achtergrond- en opiniekatern van de Volkskrant, een verhaal over een vader die zijn zoon hielp met zijn doodswens: 'Precies wat we wilden voorkomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden