Campagne ECD op komst voor depot bedrijfsgegevens

In het verkeer worden de meeste wetten aan de laars gelapt. Een goede nummer twee vormen de overtreders van economische wetgeving....

De ECD kondigt het verscherpte controlebeleid aan in de Kamerkrant van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Amsterdam. Als bedrijven zich niet houden aan de deponeringsverplichting, is dat een economisch delict. Er zijn boetes mogelijk van duizend gulden voor kleine, tot tienduizend gulden voor grote bedrijven.

De ECD wil nu eerst proberen om bedrijven aan te zetten om hun gegevens openbaar te maken. In het gebied van de Kamer van Koophandel, dat ook Haarlem en Zaandam omvat, heeft ongeveer 22 procent (circa elfduizend) van de bedrijven niet voldaan aan de deponeringsverplichting.

De redenen dat met name in Amsterdam veel bedrijven verzuimen hun financiële stukken te deponeren zijn divers, meldt het artikel in de Kamerkrant. Bestandsvervuiling en onwetendheid spelen een rol. Ondernemers willen geen concurrentiegevoelige informatie kwijt, of zijn bang dat waardevolle gegevens terecht komen bij ontvoerders of andere criminelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden