Caïro onveilig ondanks nieuwe verkeerswet

Egyptische automobilisten snappen niet veel van de nieuwe verkeerswet. In de twee maanden sinds de wet werd ingevoerd, zijn er al twee miljoen boetes uitgedeeld....

ANP

Na een reeks ernstige verkeersongevallen in de afgelopen jaren, besloten de Egyptische autoriteiten overtreders van de verkeersregels voortaan te beboeten.

Jaarlijks overlijden ruim vijfduizend Egyptenaren door ongeveer 23 duizend ongevallen . Deze cijfers hebben automobilisten nooit geïnspireerd tot veiliger weggedrag. Zo kwamen onlangs drie mensen om het leven, toen een vrachtwagen inreed op een begrafenisstoet. De chauffeur kon pas worden aangehouden nadat hij dertig kilometer verderop een ander ongeluk had veroorzaakt.

Met 24 miljoen inwoners en ruim een miljoen auto's is het verkeer in Caïro een chaos. Pas vorig jaar is een rijexamen verplicht. Voor die tijd waren rijbewijzen gewoon te koop.

De automobilisten klagen dat ze geen idee hebben wat de nieuwe wet inhoudt. Gedegen voorlichting en een heropvoedingscampagne hadden eigenlijk vooraf moeten gaan aan het strenge boetebeleid. De verkeerspolitie geeft toe dat er geen duidelijke voorlichting is geweest, maar vindt tegelijk dat de meeste regels dermate vanzelfsprekend zijn dat ze geen toelichting behoeven.

Verkeersregels die in Europa normaal zijn, worden in Egypte genegeerd. Tweebaanswegen waarop drie rijen auto's rijden, rechts inhalen, opstoppingen doordat chauffeurs op de linkerbaan plotseling rechts afslaan, het zijn geen uitzonderingen.

Volgens experts zouden veiligheidsgordels het aantal ongevallen met dodelijke afloop met 70 procent kunnen verminderen. Maar als er al veiligheidsgordels in de auto aanwezig zijn, dan dragen de meeste Egyptenaren ze niet. De markt is erop ingesprongen. Echte gordels zijn verdubbeld in prijs en kosten nu zestig gulden. Nepgordels - om de agenten om de tuin te leiden - kosten maar een tientje.

Automobilisten hebben ook al een methode gevonden om de nieuwe regelgeving te omzeilen. Egyptische verkeersagenten ontvangen een salaris van slechts 100 Egyptische ponden - ongeveer 65 gulden - per maand. Een briefje van twintig is vaak genoeg om een agent de overtreding te doen vergeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden