Busbedrijf stapt ook in e-commerce
Busbedrijf Connexxion denkt meer geld te kunnen verdienen met internethandel en dienstverlening dan met het laten rijden van bussen. De top van de streekbusgigant heeft daarom besloten tot een koerswijziging....
Het busbedrijf wil een verbreding van de activiteiten. Zo gaat Connexxion zich onder meer richten op virtuele mobiliteit - het boeken van reizen, films en theater via internet. Ook zou het busbedrijf zijn dienstverlening uit willen breiden, zodat een buspassagier straks bijvoorbeeld een pak kan laten stomen bij een halte.
Volgens financieel-directeur H. Bruggink van Connexxion valt er met deze activiteiten veel meer te verdienen dan met het laten rijden van bussen. Op de bussen zit slechts een kleine winstmarge.
Mogelijk worden de nieuwe activiteiten in een apart bedrijf ondergebracht. Bruggink benadrukt echter dat Connexxion bussen zal blijven rijden. 'We doen de bussen niet aan de kant. Het blijft onze kernactiviteit.'
Connexxion hoopt met de verbreding in te kunnen spelen op de mogelijke privatisering van de staatsonderneming. Connexxion is nu nog voor 100 procent in handen van de Staat, maar minister Netelenbos liet onlangs in de Tweede Kamer doorschemeren dat zij wel wat voelt voor een privatisering van het bedrijf.
Connexxion wil graag wat meer afstand nemen van het Rijk. Het bedrijf denkt zo beter en sneller op de markt te kunnen inspelen. 'Als wij privatiseren, moeten we zorgen voor shareholdersvalue en voor een hoog rendement. Daarom moeten we wel onze basis verbreden', zegt Bruggink.
Volgens ingewijden wil Connexxion echter ook niet van de overheidssubsidie af. Bij elke gulden die een buspassagier betaalt, legt het Rijk nu circa 1,50 gulden bij.
Naast de virtuele uitbreiding wil Connexxion de thuismarkt versterken en groeien in het buitenland. 'Een sterke thuismarkt is nodig voor groei in het buitenland', zegt de busonderneming.
Minister Netelenbos van Verkeer hielp Connexxion gisteren een handje in de Tweede Kamer. Het bedrijf, dat ruim 60 procent van de Nederlandse streekbusmarkt bezit, hoeft zich voorlopig niet op te splitsen, zoals eerst het plan was. Daarom kan het Limburgse Hermes, dat op de nominatie stond om te worden verkocht, binnen het bedrijf blijven.
Het is echter de vraag of het bedrijf met deze maatregel in het buitenland inderdaad betere kansen heeft. Tot nu toe is het streven naar buitenlandse expansie een fiasco. Op de Europese markt vindt de ene na de andere acquisitie plaats, maar Connexxion staat nog steeds met lege handen.
Het busbedrijf probeert al tijden vergeefs om in Frankrijk voet aan de grond te krijgen, maar lijkt te onervaren om daadwerkelijk mee te kunnen doen met de schaalvergroting van grote Europese concurrenten zoals het Britse Arriva, het eveneens Britse Stagecoach en het Franse CGEA.