Bureaus willen wet tegen zwarte handel in kaartjes

Er moet een wet komen die de zwarte handel in kaartjes strafbaar stelt. Bedrijven als Mojo Concerts, die grootschalige evenementen organiseren, zeggen dat dit noodzakelijk is omdat het uitermate lastig is langs civielrechtelijke weg op te treden tegen zwarthandelaren....

Dinsdag werd bekend dat Stichting Euro 2000, de organisator van het Europees Kampioenschap Voetbal in Nederland en België, nu al optreedt tegen zwarthandelaren. De stichting heeft het Amsterdamse ticketbureau Cupido gesommeerd te stoppen met advertenties waarin het EK-kaartjes te koop vraagt. Als Cupido blijft adverteren, zal Euro 2000 het ticketbureau voor de civiele rechter slepen.

Volgens de algemene voorwaarden van Euro 2000 is het verboden om kaartjes door te verkopen. Op deze wijze hoopt de stichting te voorkomen dat er een illegaal kaartjescircuit ontstaat zoals dat vorig jaar het geval was bij het wereldkampioenschap in Frankrijk.

Evenementenbureaus als Mojo Concerts en Van Hoorn Company (die onder meer organisator is van Heineken NightLive) vragen zich af of de juridische constructie van Euro 2000 soelaas biedt. Zij hanteerden soortgelijke algemene voorwaarden, maar verloren niettemin enkele processen die ze hadden aangespannen tegen ticketbureaus.

Omdat zwarthandelaren de kaartjes betrekken van particulieren, bestaat er geen overeenkomst tussen de officiële verkoper van de kaartjes en de zwarthandelaar. Die is dan ook niet gebonden aan de algemene voorwaarden die de verkoper heeft opgesteld, oordeelde de rechter al enkele keren.

Ook de stelling van Van Hoorn Company dat Cupido een onrechtmatige daad had gepleegd, faalde. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat Cupido niet een zo groot aantal kaarten voor een bepaald evenement had bemachtigd dat de verspreiding langs de officiële kanalen was belemmerd.

Bovendien is het van belang dat Van Hoorn Company 'ook voor de door Cupido bemachtigde toegangsbewijzen de officiële toegangsprijs heeft ontvangen', meende het hof. Met andere woorden: de organisator had in de visie van het hof geen schade geleden door de zwarthandel. Ook Mojo Concerts zegt bot te hebben gevangen toen het probeerde een ticketbureau civielrechtelijk aan te pakken.

Een woordvoerder van Euro 2000 wil niet vooruitlopen op procedures die de stichting misschien alsnog gaat voeren. Daarom weigert hij inhoudelijk op juridische vragen in te gaan. Wel zal de organisator van het EK voetbal 'haar uiterste best doen om de zwarte markt tegen te gaan en binnen de Nederlandse wetgeving een verbod op dit soort activiteiten te verkrijgen'.

Directeur F. van Hoorn van Van Hoorn Company zegt dat de consument nu elke keer de dupe wordt van de zwarthandel. 'Om deze redenen is er in de Verenigde Staten en Canada wetgeving gemaakt die die illegale handel verbiedt. Het probleem is dat een dergelijke wet er in Nederland niet is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.