Bulgarije komt met strengere wet tegen corruptie

Aandelen van duistere herkomst kunnen worden geconfisqueerd...

Reuters

SOFIA In de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad komt de Bulgaarse regering met een nieuwe wet die het eenvoudiger maakt schimmig verkregen aandelen te confisqueren. Minister van Justitie Margarita Popova heeft dat woensdag meegedeeld.

Volgens de minister is de wet een belangrijk wapen in handen van de nieuwe centrum-rechtse regering, die aantrad na in juli de parlementsverkiezingen gewonnen te hebben. Bulgarije moet zich, om verdere strafmaatregelen van de Europese Unie te voorkomen, harder inspannen om corruptie en criminaliteit te bestrijden.

Als er in juli volgend jaar onvoldoende resultaat is geboekt, komt de 11 miljard euro aan financiële steun in gevaar die Brussel Bulgarije heeft toegezegd tot 2013. Vorig jaar bevroor de Europese Unie al miljoenen aan steun vanwege de omvang van de corruptie. Bulgarije is het armste land van de Unie.

In de ogen van Brussel is de huidige wet tegen illegale aandelentransacties, die in 2005 van kracht werd, te soepel en ineffectief, en biedt ze geen antwoord op de werkelijkheid van de criminaliteit in Bulgarije. Ook in Bulgarije leeft sterke kritiek op de wet.

Volgens de nieuwe wet kan een speciale commissie de aandelen confisqueren van iedereen die tegenover de rechter de herkomst van zijn bezittingen niet kan verklaren, ook als er geen sprake is van een veroordeling.

Sinds de val van het communisme in 1989 is nog geen enkele hoge ambtenaar veroordeeld wegens fraude; slechts één misdaadbaas heeft celstraf gekregen. Diverse oud-ministers worden verdacht van malversaties en machtsmisbruik.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden