Buitenlandse Zaken beperkt topsalaris hulporganisaties

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat paal en perk stellen aan topsalarissen bij ontwikkelingsorganisaties. Alle organisaties die grotendeels afhankelijk zijn van subsidies mogen hun medewerkers niet meer betalen dan 124 duizend euro, gelijk aan het salaris van een directeur-generaal op het ministerie.

© anp Beeld
© anp

Dat schrijft staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken, CDA) aan de Tweede Kamer. Dit jaar ontstond politieke en maatschappelijke ophef over topsalarissen bij SNV en het Rode Kruis. Uit een onderzoek dat het ministerie liet uitvoeren naar organisaties die meer dan een half miljoen euro subsidie ontvangen, blijkt dat bij een aantal andere organisaties nog hogere salarissen worden betaald.

Tropeninstituut
Zo ontvangt de directeur van Global Reporting Initiative ruim 162 duizend euro. Ook UNESCO-IHE met 157.050 euro en het Koninklijk Instituut voor de Tropen met 142.857 euro zitten ruim boven de norm. Over 2009 hadden het Koninklijk Instituut voor de Tropen en SNV zelfs ieder twee directeuren die boven de grens van (toen nog) 121 duizend euro zaten.

Knapen wil de betrokkenen ervan overtuigen dat ze een stap terug moeten doen. De staatssecretaris wil hen 'laten inzien dat opinies en inzichten met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking in het algemeen en de uitbetaling van topsalarissen in het bijzonder in Nederland de laatste jaren drastisch gewijzigd zijn', schrijft hij in antwoord op Kamervragen.

Sancties
De bewindsman zinspeelt op sancties als organisaties daar niet toe bereid zijn. De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Verhagen (CDA), had SNV al een strafkorting van een ton opgelegd na een weigering om de salarissen van de directie te verlagen.

Knapen is niet ontevreden over de resultaten van het onderzoek waartoe Verhagen het initiatief nam. 'Ruim 90 procent van de directeurssalarissen voldoet aan de DG-norm', zo schrijft de bewindsman. Van de 106 door accountantskantoor KPMG onderzochte organisaties zaten er 98 aan de goede kant van de salarisgrens. Eén organisatie, Mundial Productions, wilde niet meewerken. De Dutch Employers Cooperation, het Nederlandse Rode Kruis en Pharm Access kwamen boven de norm uit. De laatste twee organisaties hebben al laten weten hun salarissen voor 1 januari 2011 te zullen bijstellen.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang, die de discusssie aanzwengelde, verwacht een krachtdadig optreden van de staatssecretaris: 'Subsidies moeten worden stopgezet als overbetaalde directieleden niet voldoen aan de norm die de overheid stelt.'

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden