Buitenlandse Zaken: Alle Nederlanders moeten weg uit Jemen

Nederlanders die nog in Jemen verblijven, wordt dringend geadviseerd het land (tijdelijk) op eigen gelegenheid te verlaten. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagmiddag.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Amerikaanse burgers opgeroepen om Jemen per direct te verlaten. Beeld epa
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Amerikaanse burgers opgeroepen om Jemen per direct te verlaten.Beeld epa

Eerder dinsdag gold al een negatief reisadvies voor Jemen, maar toen hoefden de circa 40 geregistreerde Nederlanders in het land nog niet te vertrekken. Naast dat geschatte aantal werken er nog zes bij de Nederlandse ambassade, net als ongeveer 15 Jemenieten. Het exacte aantal Nederlanders in Jemen is onbekend: zij zijn namelijk niet verplicht om hun aanwezigheid in het land te melden bij het Nederlandse ministerie.

De Nederlandse ambassade in Jemen is gesloten en blijft in elk geval tot en met maandag 12 augustus dicht. 'Consulaire bijstand is nagenoeg onmogelijk', laat het ministerie weten.

Grote terreuraanslag
De Verenigde Staten vrezen een grote terreuraanslag in Noord-Afrika of het Midden-Oosten. Washington riep Amerikaanse burgers eerder dinsdag al op direct te vertrekken uit Jemen. De nog aanwezige Nederlanders moeten zelf hun vervoer regelen, maar Buitenlandse Zaken vraagt hen wel om het ministerie per e-mail op de hoogte te houden over hun vertrek uit het land.

Het ministerie heeft het besluit genomen wegens politieke onrust in het gehele land, een verhoogd risico van terroristische aanslagen, een permanent hoog ontvoeringsrisico en oplaaiende ongeregeldheden tussen verschillende bevolkingsgroepen die gepaard kunnen gaan met vuurgevechten, staat in een verklaring.

Eigen transport
Ondanks de huidige terreurdreiging in Jemen zijn de luchthavens nog niet gesloten. Nederlanders in Jemen kunnen dus nog gewoon op het vliegtuig stappen.

Ondanks de oproep van Buitenlandse Zaken moeten de Hollanders wel hun eigen transport regelen. Buitenlandse Zaken kan niet zeggen of zo'n georganiseerde repatriëring een volgende stap zou zijn, mocht de situatie in Jemen uit de hand lopen.

Amerikanen in Jemen moesten, in tegenstelling tot Nederlanders, niet hun eigen transport regelen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft met enkele militaire transportvliegtuigen van de luchtmacht tientallen Amerikanen uit Jemen teruggetrokken. Een aantal diplomaten zou naar de luchtbasis Ramstein in Duitsland zijn overgebracht.

Volgens de BBC zijn tientallen ambassademedewerkers inmiddels teruggevlogen naar Groot-Brittannië. 'Ze liepen een groot risico te worden ontvoerd door gewapende stammen, criminelen of terroristen'', stelde de Britse regering.

Ontvoering
Voor twee Nederlanders in Jemen is vertrek uit het land op dit moment uitgesloten. De journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen werden in juni ontvoerd door gewapende mannen. Half juli verscheen een video op YouTube waarin het tweetal een dramatische oproep deed aan Nederland om iets aan hun situatie te doen. Spiegel en Berendsen zeiden te zullen worden doodgeschoten als er binnen 10 dagen geen oplossing kwam. Sindsdien is niets meer van het stel vernomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden