Bubbelbadstandhouder legionellaramp moet betalen

Jan Jong, standhouder op de Westfriese Flora in 1999, moet 570.000 euro terugbetalen aan verzekeraar Nationale Nederlanden. Dit heeft de rechtbank in Alkmaar bepaald. Het geld dat Jong in 2002 van de verzekeraar kreeg uitgekeerd, was bedoeld voor slachtoffers van de legionellaramp, maar kwam daar nooit terecht.

Elf jaar geleden werden 242 mensen ziek door een legionellabesmetting op de Westfriese Flora in Bovenkarspel. In de weken daarna overleden 32 mensen aan de gevolgen van deze besmetting. Twee tentoongestelde bubbelbaden bleken de oorzaak van de legionellaramp. Jong was een van de bubbelbadstandhouders.

Verzekeraar Nationale Nederlanden maakte in 2002 500.000 euro over aan Stichting Talpa. De stichting zou met dit geld een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers van de legionellaramp. Stichting Talpa kwam voort uit het bedrijf van standhouder Jan Jong. Hij betaalde het geld echter niet uit aan de slachtoffers, maar gebruikte het onder meer om eigen proceskosten te betalen.

Bewust

De rechter oordeelde dat de exposant Nationale Nederlanden bewust heeft misleid door een eigen rekeningnummer op te geven om de uitkeringen naar over te maken in plaats van een rekeningnummer van Stichting Talpa. Jong had nooit verteld dat het geld aan hem was uitbetaald.

Nationale Nederlanden vorderde het geld in 2009 terug, maar de exposant meende dat de vordering inmiddels was verjaard. De rechter wees dit verweer deze week af omdat Nationale Nederlanden lange tijd niet wist dat ze was misleid en aan de verkeerde had betaald. Daarom moet Jong het bedrag nu, met rente, terugbetalen.

Nationale Nederlanden heeft in de tussentijd nogmaals 500.000 euro uitbetaald aan de nieuw opgerichte Stichting Tegemoetkoming Legionellaramp. Deze stichting zorgt er nu voor dat het geld alsnog bij de slachtoffers terechtkomt.

Legionelle-bacteriën onder een microscoop. (Foto Wikimedia/CDC Public Health Image Library)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.