Opinie

'Brussen, blijf bij je eigen leest'

Dat de psycholoog in de praktijk mijlenver verwijderd staat van de psychiater is klinkklare onzin, schrijft Judy Luigjes als reactie op het opiniestuk van Bert Brussen.

Een vrouw in therapie. Beeld ANP

Met verbazing las ik de column van Bert Brussen: De expertise van Laura Batstra over ADHD is twijfelachtig. De discussie waarbij psychologen de positie tegen pillen en voor therapie vertegenwoordigen en psychiaters de andere kant is al 30 jaar achterhaald. Het is ironisch dat Brussen, zelf blijkbaar niet gehinderd door enige kennis van zaken, Laura Batstra het advies geeft: schoenmaker, blijf bij je leest.

Onzin
De praktijk vandaag in de meeste GGZ-instellingen is dat er in multidisciplinaire teams samengesteld uit verschillende beroepsgroepen waaronder psychiaters en psychologen vaak een combinatie van behandelingen wordt toegepast. Daarin zijn sommige behandelaars sterker voorstander van de neurobiologische modellen dan anderen maar dit is al lang niet meer onderverdeeld in psychologen versus psychiaters. Er zijn vele psychiaters die sceptisch tegenover de toegenomen psychofarmaca voorschriften staan en er zijn ook vele biologische hardliners onder psychologen, de meeste psychologen en psychiaters vallen ergens in het midden en zien elkaar als aanvulling op hun eigen expertise. Dat de psycholoog in de praktijk mijlenver verwijderd staat van de psychiater is dan ook klinkklare onzin.

Van onderzoek in de psychiatrie heeft Brussen klaarblijkelijk al helemaal geen kaas gegeten. Zo zegt hij dat de psycholoog of gedragswetenschapper zich bezig houdt met vragenlijsten of waarnemingen die lastiger te interpreteren zijn dan hersenscans - overigens is elk onderzoek gebaseerd op waarnemingen maar ik denk dat Brussen gedragswaarnemingen bedoelt. Nou klopt de bewering niet dat hersenscan onderzoek zoveel makkelijker te interpreteren is dan ander onderzoek maar dit is weer een andere discussie, punt is dat ook op dit gebied er geen duidelijke scheiding tussen gedragswetenschappers en medici is.

Op de meeste universiteiten en (academisch) medische centra werken artsen en psychologen zij aan zij aan zowel klinisch/gedragonderzoek als aan neurobiologisch onderzoek waaronder onderzoek met hersenscans. (NB aan Brussen: al het kwantitatieve onderzoek, inclusief onderzoek met hersenscans, is statistisch onderzoek). Op de drie academische ziekhuizen waar ik heb gewerkt (UMC Utrecht, AMC Amsterdam en the Institute of Psychiatry in Londen) hadden zelfs meer dan de helft van de hersenonderzoekers een gedragwetenschappelijke achtergrond. Tegenwoordig zijn er vele masters die psychologen en andere gedragswetenschappers specifiek opleidt om in het medisch vakgebied werkzaam te zijn als neurowetenschapper.

Integratie
Ook Batstra is gepromoveerd op het Universitair Medisch Centrum Groningen en heeft gepubliceerd in medische tijdschriften. Haar recente publicatie met de Amerikaanse psychiater Allen Frances - die heeft geholpen met de ontwikkeling van eerdere versies van de DSM, de psychiatrie bijbel - in the Journal of Nervous and Mental Disease is een bewijs van de goede integratie tussen gedragswetenschappers en medici op dit het gebied van psychiatrie. Ook laat het zien dat er aan beide kanten van de discussie over diagnosticeren en medicatie bij ADHD er zowel psychologen als psychiaters te vinden zijn.

Ik sta niet achter de meeste van Batstra haar standpunten maar ik kan deze discussie alleen maar toejuichen. Juist dit soort discussies waaraan wordt deelgenomen door verschillende disciplines in het veld die op hun eigen manier ervaring hebben met de betreffende patiëntenpopulaties leiden tot betere kwaliteit van onderzoek en behandeling. Brussen heeft met zijn duidelijke gebrek aan kennis over dit onderwerp voor zijn beurt gesproken. Het argument dat Batstra als gedragswetenschapper niet de expertise heeft in deze discussie deel te nemen, houdt geen stand. Het zou hem sieren als hij zich voortaan op zijn allerminst inleest in een onderwerp voordat hij zijn mening de wereld inslingert.

Judy Luigjes is psycholoog en promovenda op het gebied van hersenonderzoek.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden