Brownies
Ingrediënten
450 gr. pure chocolade
4 grote eieren
200 gram basterdsuiker
250 gr. bloem
1 tl bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
1 dl slagroom
150 gr. roomboter
doosje aardbeien
De afgelopen week hadden de weermensen net zulke van spanning vertrokken smoeltjes als de WK-verslaggevers. Tot ze woensdag eindelijk juichend konden meedelen dat we in een officieel geregistreerde hittegolf waren beland. Wat is eigenlijk de graadmeter van een hittegolf?
De weergave van een tuinthermometer is ook maar relatief. Want cijfers zeggen niets over de gevoelstemperatuur. Culinair gezien bestaat er nog een andere, tamelijk betrouwbare graadmeter; slagroom. Voor de Volkskeuken moet een heerlijk romig fruitdessert met een kruidige touch worden uitgeprobeerd. Maar vlak voordat de slagroom op extatische wijze bijna de perfecte stijfheid bereikt, slaat hij vlak voor het hoogtepunt dood en zijgt ineen. Een kleine berg boterachtige emulsie drijvend in een plas water is het trieste resultaat. Voor de kok is dit het sein; we zitten in een hittegolf. Van de overgebleven room maken we nu maar brownies op basis van pure chocolade, geglazuurd met ganache, een zacht chocoladeglazuur. Het dessert houdt u nog tegoed.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een rechthoekige bakvorm er even in. Vet de vorm in met een klontje boter en verstrooi er wat bloem over. Hak 150 gram chocolade in grove stukken. Smelt nu op een klein vuurtje de boter en 150 gram chocolade. Roer regelmatig. Zeef en vermeng de bloem met het bakpoeder en klop de eieren los. Haal de pan van het vuur, roer er de basterd- en de vanillesuiker door, dan de eieren en vervolgens de bloem tot een glad mengsel en roer er ten slotte de grofgehakte chocolade doorheen. Giet het deeg in de vorm en spreid met een lepel uit tot 1¿ à 2 cm hoogte. Bak de koek in 20 minuten gaar en laat 20 minuten afkoelen. Voor de ganache verwarmt u al roerend de room met 150 gram chocolade tot de chocolade is gesmolten. Laat een beetje afkoelen en roer er nu een eetlepel koude boter doorheen. Met dit mengsel besmeert u de brownie. Snij de koek in blokken en druk op elk blokje een mooie halve aardbei. Laat in de koelkast koud worden en voor wie nog durft; garneer met een flinke klodder stijfgeslagen slagroom.
Martine Rasing