Broodje kipsalon

Marcus Huibers


Ingrediënten


Voor 4 tot 6 personen
6 ons biologische kipfilet
peper en zout
paprikapoeder en kaneel
olijfolie
3 dl Turkse of Griekse yoghurt
4 el mayonaise
2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
1 rood pepertje, zeer fijn gehakt
verse koriander naar smaak, fijn gehakt
½ krop ijsbergsla
Turks brood


Over het ontstaan van de kapsalon - de razend populaire uitgaanssnack die hordes Oranjefans en andere feestvierders in zijn greep houdt - doen de wildste verhalen de ronde. De één zegt dat de kapsalon is uitgevonden door een bevlogen snackbarhouder die wel eens wat anders wilde. De ander beweert dat het juist de kapper ernáást was die het licht zag, en de snack voor het eerst bij zijn buurman bestelde.

Weer een ander houdt vol dat het toch echt een klant van de kapper was, die het zo heet kreeg onder zijn droogkap dat het lumineuze idee vanzelf tot hem kwam. En tot slot is daar het gerucht dat het vettige haar van Hugo Borst de inspiratiebron vormde. De enige constante is dat de kapsalon in Rotterdam is geboren, en vandaar het land heeft veroverd.

Mocht u geen idee hebben waarover het gaat: de kapsalon bestaat uit een aluminiumbak gevuld met friet, shoarmavlees, een dikke laag knoflooksaus, een nog dikkere laag gesmolten kaas, en wat rauwkost voor de vorm erboven op. Dat klinkt vrij smerig, en dat is het ook naar mijn stellige overtuiging, al denken voornoemde fans en feestvierders daar beduidend anders over.

Ik heb daarom maar een nieuwe snack bedacht. Nou ja, zelf bedacht. Ik heb hem een beetje afgekeken bij mijn eigen Turkse snackbarhouder, en hem hier en daar een beetje aangepast. Ik noem hem een broodje kipsalon. Ben benieuwd of hij ook in Rotterdam gaat aanslaan.

Snijd de kipfilet in dunne plakken, kruid met peper, zout, paprikapoeder en wat kaneel, en schenk er wat olijfolie bij. Meng goed, en laat de plakjes een minuut of tien marineren. Meng intussen de yoghurt met de mayo, knoflook, rode peper, en koriander, en zet koel weg. Snijd de ijsbergsla in heel dunne reepjes.

Grill de plakjes kip in een grillpan, of gooi ze op de barbecue. Eén minuutje per kant is genoeg. Snijd het brood in stukken, en beleg met de kip, reepjes ijsbergsla, en een flinke kwak van het yoghurtmengsel. Variëren mag, door kropsla te gebruiken, door het brood eventjes te grillen op de barbecue, door pitabroodjes te gebruiken, of door weet ik wat nog toe te voegen. Zorg wel dat een en ander behapbaar blijft: niemand zit te wachten op kaakblessures zo vlak voor de finale WK-voetbal.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden