Britten in pubs moeten langzamer gaan drinken

In de hoop dat de Engelsen 'langzamer' gaan drinken wil de Britse regering pubs toestaan zeven dagen per week 24 uur lang open te blijven....

Sinds 1915 moeten pubs in Engeland en Wales de deur om elf uur 's avonds sluiten. Op zondagavond moeten pubs zelfs al om half elf dicht. De sluitingstijden worden vrijgegeven, zij het dat lokale overheden nu mogen bepalen tot hoe laat de pubs in hun eigen gemeente open zullen blijven. De gemeenten zullen ook de horecavergunningen gaan verstrekken. Tot nu toe had justitie deze bevoegdheid. Tevens zullen lokale overheden mogen bepalen vanaf welke leeftijd aan jongeren alcohol mag worden geschonken. Nu is deze leeftijd 18 jaar, maar geen enkele pub houdt zich aan de regeling.

Straw stelde gisteren dat het 'vergunningenstelsel hierdoor aanzienlijk minder gecompliceerd zal zijn'. De minister verwacht dat door het vrijgeven van de sluitingstijden het alcoholgebruik zal dalen, de overlast op straat zal verminderen en de familiebanden zullen verbeteren.

Veel dronkenschap ontstaat doordat pubbezoekers zich nu met het oog op de vroege sluiting zo snel mogelijk laten vollopen. Daarnaast worden ze om elf uur 's avonds massaal op straat gezet, wat volgens Straw leidt tot veel onrust in de buurt. Straw hoopt dat pubbezoekers in de toekomst in kleiner gezelschap de deur uitgaan, waardoor buurtbewoners rond pubs minder last hebben.

Als toch overlast ontstaat, krijgt de politie meer bevoegdheden: het wordt makkelijker om de vergunning van pubs in te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden