Britten eisen recht op sadomasochisme

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens onderzoekt een klacht van Britse homoseksuelen, die vinden dat Britse staat hen belemmert in het uitleven van hun masochistische geaardheid....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

In 1990 had een Britse rechtbank drie mannen tot gevangenisstraffen veroordeeld op grond van een wet uit 1861, die inbreuken op de fysieke integriteit van personen verbiedt. De Britse klagers - Roland Jaggard (53) en Anthony Brown (61) - vinden dat de rechter met zijn vonnis artikel 8 van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens heeft geschonden.

Dat artikel geeft de burger waarborgen voor zijn privé-leven. Jaggard en Brown zijn lid van een particuliere homoclub, waar zij al jaren masochistische contacten onderhielden. Deze contacten zijn 'privé en met wederzijdse instemming', betogen zij.

Het gaat onder andere om het doorboren van geslachtsdelen met naalden en vishaken, het verschroeien van de huid met heet kaarsvet of soldeerbouten of het bewerken van de genitaliën met schuurpapier.

De séances werden op video opgenomen. Een band kwam in handen van de politie en werd gebruikt als bewijsmateriaal tegen zestien leden van de homoclub. Jaggard, Brown en nog een derde (inmiddels overleden) man werden veroordeeld wegens mishandeling.

De raadsman van de Britse regering M. D. Pannick bestrijdt het verweer van de mannen dat het om masochistische praktijken gaat. 'Voor dit soort praktijken past maar één begrip: marteling.'

Volgens Pannick heeft de staat het volste recht dit soort daden te verbieden, om het even of ze met wederzijdse toestemming of niet worden bedreven. Pannick trok een vergelijking met zelfdoding: 'De staat heeft ook het recht hulp bij zelfdoding te verbieden.'

Bovendien onderstreepte de Britse vertegenwoordiger dat het in deze zaak om 'de extreemste vorm van sadomasochisme' gaat. Zij moet verboden worden uit gezondheidsoverwegingen èn omwille van de moraal.

De raadsman van de klagers betwist dat masochisme dat met wederzijds goedvinden gebeurt als 'marteling' mag worden gekwalificeerd. De raadsman, Lord Lester, zegt dat het gaat om volwassen mannen, die niet handelden uit winstbejag en die nooit verder gingen dan zij zelf wilden. 'Hun enige motief was seksueel genot, ook al ging dat gepaard met lijden.'

Kijk eens naar de bokssport, argumenteerde Lester, waar toch ook verwondingen worden toegebracht met toestemming van de 'slachtoffers'. Ook verwees hij naar de affaire-Wilson in Groot-Brittannië, waar een echtgenoot was vrijgesproken, nadat hij de billen van zijn vrouw - op haar uitdrukkelijke verzoek - had gebrandmerkt. Volgens Lord Lester discrimineert de Britse staat blijkbaar tussen hetero- en homoseksuelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden