Britse experts in Nigeria voor hulp zoektocht meisjes

Britse experts zijn vandaag in Nigeria aangekomen om de regering te helpen met hun zoektocht naar de bijna 300 schoolmeisjes die vorige maand werden ontvoerd door de terroristische groepering Boko Haram. Volgens Nigeriaanse media is Boko Haram bereid de meisjes te ruilen tegen leden van de organisatie die gevangen zitten.

Duizenden Nigerianen op straat na de ontvoering van meer dan 200 meisjes door Boko Haram Beeld ap

De Nigeriaanse overheid heeft inmiddels 53 meisjes geïdentificeerd die ontsnapt zijn sinds de grootschalige ontvoeringsactie. Gevreesd wordt dat met het openbaar maken van de namen represailles zullen volgen voor de families. Er worden nog zo'n 276 meisjes vermist.

Het leger van Nigeria zou een waarschuwing vooraf over de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes in de wind hebben geslagen. Die beschuldiging uitte mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag. Volgens Amnesty was het leger vier uur van tevoren gewaarschuwd. De mensenrechtenorganisatie zegt dat te hebben gehoord van betrouwbare bronnen.

Volgens mensenrechtenactivist Shehu Sani is Boko Haram bereid de meisjes te ruilen tegen gevangenzittende kameraden. Dat heeft hij tegen diverse Nigeriaanse media gezegd. Sani is eerder betrokken geweest bij onderhandelingen met de terreurgroep in het noordoosten van het land.

Interpol
Ook Interpol heeft de Nigeriaanse autoriteiten een helpende hand geboden bij de ontvoering van meer dan 270 Nigeriaanse schoolmeisjes door de terreurbeweging Boko Haram. In een verklaring zegt de internationale politieorganisatie een team naar Nigeria te willen sturen om te helpen bij het onderzoek en analytische steun te bieden.

Interpol zegt bijvoorbeeld informatie over de slachtoffertjes te kunnen verspreiden onder politiekorpsen wereldwijd. Als de meisjes naar andere landen worden gebracht kan de informatie helpen bij hun identificatie. Boko Haram heeft laten weten de ontvoerde meisjes te willen verkopen in slavernij.

Uithuwelijken
Hij denkt dat het dreigement van de leider van de groep, Abubakar Shekau, om de meisjes aan strijders 'uit te huwelijken' of als slaven te verkopen, duidelijk aangeeft dat hij iets terug wil voor de slachtoffers. Als Shekau zegt dat hij ze wil verkopen, betekent dat dat er iets te regelen moet zijn, aldus Shehu Sani.

Al jaren wordt Nigeria geteisterd door aanslagen van de islamitische terreurgroep Boko Haram. Onder de slachtoffers zijn zowel christenen als moslims. Sinds een maand houdt de terreurgroep ruim tweehonderd schoolmeisjes vast, mogelijk om hen uit te huwelijken aan islamitische strijders.

Boko Haram-leider Abubakar Shekau tijdens een videoboodschap in september 2013. Beeld Screenshot

Europese terreurlijst
Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma en Europarlementariër Marietje Schaake (beiden D66) hebben er vandaag bij minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken op aangedrongen te pleiten voor een plek op de Europese terreurlijst voor Boko Haram. Timmermans ontmoet de Europese leiders maandag in Brussel.

Volgens een woordvoerster van Buitenlandse Zaken is Nederland al langere tijd bezig met consultaties in Brussel en andere Europese hoofdsteden om te zorgen dat Boko Haram op de EU-terreurlijst komt. 'Dit duurt langer dan wij zouden willen. Het feit dat de terreurdaden van Boko Haram geen directe link hebben met Nederland, maakt het voor Nederland moeilijk de vereiste juridische onderbouwing te verschaffen', zegt de woordvoerster.

Als de organisatie op de zwarte lijst van de EU komt, wordt het mogelijk haar banktegoeden en die van haar leden te bevriezen. Boko Haram staat al op de Amerikaanse terreurlijst.

Gisteravond bliezen terroristen nog een brug op waardoor zeker dertig mensen zijn omgekomen. De aanslag was vlakbij het dorp Gamboru Ngala waar maandag meer dan 300 mensen werden vermoord door gewapende mannen.

Lees hier een uitgebreid profiel van Boko Haram.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.