Brand in Kalimantan kost 130 plunderaars het leven Verkiezingsrel loopt uit op drama in Indonesië

Verkiezingsrellen in Indonesië zijn in de stad Banjarmasin in Kalimantan uitgelopen op een drama. Bij een brand in een winkelcentrum vrijdagnacht kwamen zeker 130 mensen om, zo is zondag officieel bekendgemaakt....

Reuter, AP

BANJARMASIN

De Mitra Plaza bood onderdak aan dure winkels en een aantal bioscopen in het centrum van Banjarmasin, de hoofdstad van de provincie Zuid-Kalimantan op het Indonesische deel van Borneo. Zondag was het gebouw van vier verdiepingen volkomen verwoest.

Volgens een reddingswerker vonden de meeste slachtoffers de dood toen zij zich op de tweede verdieping probeerden te verstoppen voor de oproerpolitie die het gebouw had omsingeld. Zij werden verrast door de vuurzee. Reddingswerkers verwachten vandaag nog meer lijken te vinden, als de zoektocht in de smeulende puinhopen wordt voortgezet.

De stad was vrijdag korte tijd het toneel van plunderingen en straatgevechten. De plaatselijke politie wachtte op versterkingen uit naburige provincies en uit Java, op negentig minuten vliegen afstand. In die tijd konden plunderaars ongestoord hun slag slaan. Pas na enkele uren was de orde hersteld.

Uit angst voor rellen hadden de meeste winkeleigenaren, ook die in Mitra Plaza, aan het begin van vrijdagmiddag hun zaken al gesloten en hun personeel naar huis gestuurd.

De ongeregeldheden begonnen toen aanhangers van de islamitische Verenigde Ontwikkelingspartij (PPP) het plaatselijke hoofdkantoor van de regeringspartij Golkar met brandbommen bestookten. Vervolgens werd een protestantse kerk van de Batak-minderheid in brand gestoken. Honderden kleine houten huizen in de omgeving gingen in vlammen op. Een menigte plunderaars brak in bij een vestiging van de Lippo Bank, bij een supermarkt en een winkelcentrum onder het Kalimantan Hotel. Overal gingen de plunderingen gepaard met brandstichting.

De politie maakte gisteren bekend dat buiten de doden in Mitra Plaza nog vier lijken zijn gevonden elders in de stad. Er werden 181 arrestaties verricht, de meeste arrestanten zijn plunderaars. In de vier ziekenhuizen van de stad werden ten minste honderd mensen behandeld voor steekwonden of brandwonden. Acht winkelcentra, 130 huizen, 21 auto's, 60 motoren en drie hotels werden in brand gezet, is de balans van de politie.

Ook elders in Indonesië kwam het vrijdag tot rellen. Bij botsingen tussen PPP-aanhangers en ordetroepen vielen in Bangil, op Oost-Java, zeker vier doden. Er werden rellen gemeld in sommige wijken van de hoofdstad Jakarta, in Ujung Padang op Sulawesi (Celebes) en in een aantal plaatsen op Java.

De verkiezingscampagne was de gewelddadigste in de dertig jaar dat president Soeharto aan de macht is. De meeste gevechten deden zich voor op Java, waar 60 procent van de 200 miljoen Indonesiërs woont. In verreweg de meeste gevallen raakten aanhangers van de PPP slaags met die van Golkar. De derde partij, de Indonesische Democratische Partij (PDI), speelde in de campagne een ondergeschikte rol. De partij wordt geplaagd door een crisis sinds Megawati Soekarnoputri, Soekarno's dochter, als leidster werd afgezet.

Vanaf zaterdag is een afkoelingsperiode van vijf dagen van kracht vóór de 125 miljoen kiezers naar de stembus kunnen gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden