Bramenmuffins

Martine Rasing


Ingrediënten


Voor 12 personen
125 gram gesmolten boter 225 gram suiker, zakje vanillesuiker, lepel poedersuiker 3 eieren, 2 dl. yoghurt 350 gr. zelfrijzend bakmeel 1 theelepel bakpoeder ½ geraspte citroenschil handje geschaafde amandelen 250 gr bramen


Aan het eind van de maand augustus begint er altijd iets te kriebelen. De oogsttijd breekt aan! Zorg ervoor dat u in deze tijd altijd een kleine plastic tas en een zakmes bij u heeft. U weet maar nooit wat u tegenkomt.

Vorig jaar was er enige ophef in de media omdat medewerkers van de Beekse stichting wAarde en het Gelders Landschap hadden bedacht dat er een 'Smulbos' moest komen voor mensen van allochtone afkomst. Die zouden niet genoeg in de natuur komen omdat ze de Nederlandse bossen zo saai vinden. In de Betuwe zag ik echter hele gezinnen schudden aan openbare walnootbomen. Ze vinden zelf hun weg wel. Navraag bij de stichting wAarde leert dat het smulbos er niet gekomen is. Het idee is echter wel blijven bestaan en diverse natuurbehoudorganisaties planten tegenwoordig fruitbomen, notenbomen en bessenstruiken in openbare natuurgebieden opdat allochtonen én autochtonen kunnen blijven genieten van een zelfverzameld maal.

We zitten nu midden in het bramenseizoen. Niets lekkerder dan huisgemaakte bramensaus. Die combineert perfect met hartig (paté, wild), maar ook met zoet (ijs, flensjes, hangop). Breng hiervoor een mok gewassen bramen met een paar eetlepels water aan de kook en voeg eenderde van het gewicht aan suiker toe. Laat koken tot de bramen hun vocht loslaten, maar nog niet geheel tot pulp zijn gekookt. Eventueel een beetje binden met allesbinder of maïzena. Ook lekker, bramenmuffins:
Bereidingswijze
Vet en bebloem een muffinvorm voor 12 muffins. Knip 12 repen bakpapier van 6 cm breed en 25 lang en maak hiervan kokertjes waarmee u de hoogte van de muffinvormen verlengt. De muffins kunnen nu hoger worden. Meng de gewassen en met keukenpapier gedroogde bramen met een eetlepel poedersuiker en een koffielepel bloem. Smelt de boter op het laagste vuurtje en roer de suiker en het zakje vanillesuiker erdoor. Zeef het bakmeel met bakpoeder in een mengkom en voeg een halve geraspte citroenschil toe. Klop het eiwit stijf met een snufje zout. Vermeng de bloem nu eerst met het boter-suikermengsel en klop er vervolgens de eidooiers, de yoghurt, en het eiwit door. Roer niet te lang. Ten slotte worden de bramen erdoor geschept. Het is een vrij dik, taai deeg. Vul de vormen. Gooi er wat geschaafde amandelen op en bak de muffins een half uur op 180 ° C in het midden van de oven. Laat afkoelen en bindt zo'n leuk ecologisch touwtje dubbel om het kokertje van bakpapier ter decoratie.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden