Commentaar

'Boze burger trekt in kwestie-Benno L. eens niet aan het langste eind'

De tussenstand in de kwestie-Benno L. is behoorlijk bemoedigend, vindt Sander van Walsum in het commentaar van vandaag.

OPINIE - Sander van Walsum
Demonstratie tegen het verblijf van Benno L. in Leiden, zaterdag. Beeld anp
Demonstratie tegen het verblijf van Benno L. in Leiden, zaterdag.Beeld anp

Hoewel het nog wat vroeg is om de kwestie van de huisvesting van Benno L. voor opgelost te verklaren, is de tussenstand van dit moment bemoedigend. Zeker tegen de achtergrond van de tekortkomingen die de democratische rechtsstaat de laatste jaren stelselmatig zijn toegedicht.

Zo was daar een standvastige burgemeester die een veroordeelde pedoseksueel niet zijn recht op huisvesting wilde ontzeggen en die geen terugtrekkende beweging maakte onder invloed van de woede die hij met zijn niet-modieuze barmhartigheid oogstte. Misschien handelde burgemeester Henri Lenferink (PvdA) wel vanuit het besef dat zijn stad, Leiden, een traditie heeft hoog te houden als wijkplaats voor vervolgden en ontheemden.

Hoe het ook zij: Lenferink liet zich niet wegblazen door boze burgers en hij verbond zijn eigen lot (als burgemeester) aan het gedrag van zijn gast. Daarmee week hij af van de wankelmoedigheid waarmee bestuurders worden geassocieerd. Bij zijn pogingen een oplossing te vinden voor het probleem consulteerde hij vervolgens niet de 'verontruste buurtbewoners' - die overigens in veel gevallen niet in de nabijheid van de opgejaagde zedendelinquent bleken te wonen - maar mensen met verstand van zaken. Ook dat was verfrissend.

Twintig vrijwilligers
Zeker zo verheugend is het engagement van veel Leidenaren. Dat zijn, voor de goede orde, niet degenen die bij de tijdelijke verblijfplaats van L. hun goedkope leuzen riepen, maar degenen die - overwegend in kerkelijk verband - L. begeleiden. Hun rekrutering 'verliep heel vlot', zei de Leidse predikant Ad Alblas in Trouw. 'In een aantal uren had ik al bijna twintig vrijwilligers.'

Met hun bijdrage aan de opvang van Benno L. tonen ze niet hun solidariteit met een pedoseksueel maar nemen ze, in de woorden van Alblas, een zwakke in bescherming tegen al dan niet oprechte volkswoede. Zij scheppen de voorwaarden voor de reïntegratie van L. die de betogers willen verhinderen.

'Met de mensen die protesteren, hebben we eigenlijk meer moeite dan met Benno L.', zei een van de medestanders van Alblas. En anders dan de betogers, leveren zij wél een wezenlijke bijdrage aan het voorkomen van recidive.

Burgemeester Lenferink van Leiden. Beeld anp
Burgemeester Lenferink van Leiden.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden