Bouw moslimkoepel mislukt

Ondanks de nadrukkelijke wens van de regering te overleggen met één grote, representatieve islamitische koepelorganisatie, wordt minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken geconfronteerd met twee elkaar bestrijdende moslimkoepels....

De nieuwe CGI is ontstaan uit onvrede met het 'uitsluitingsbeleid' van de officiële koepel, het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat zaterdag feestelijk wordt gelanceerd in de Rotterdamse Mevlana moskee.

Verdonk zal de doop van het CMO bijwonen en dat steekt de leden van de nieuwe CGI. De minister accepteert het CMO, dat louter uit soennitische organisaties bestaat, als exclusief overlegorgaan en houdt zich volgens de critici doof voor de protesten van alle andere islamitische stromingen.

Hikmat Mahawat Khan, voorzitter van de ahmadiyya-moslims (ULAMON), schetst hoe nietsoennitische, liberale stromingen twee jaar lang hebben geprobeerd zich aan te sluiten bij het CMO.

Niet alleen Khans groepering, ook de alevieten (HAK-DER) en de shi'ieten worden stelselmatig buiten de deur gehouden. 'Door zo'n volstrekt eenzijdig contactorgaan te accepteren, geeft de minister een verkeerd signaal aan de islamitische gemeenschap', zegt Nurettin Altundal van HAK-DER. Hij wijst erop dat Nederland in internationale fora pleit voor religieuze diversiteit en kritiek heeft op islamitische landen waar een shi'itische meerderheid de soennitische minderheid onderdrukt of andersom.

'De Turkse organisaties binnen het CMO zijn van huis uit gewend aan politieke beïnvloeding door machtsuitoefening', zegt hij. 'Dat doen ze hier in Nederland ook. Andersdenkenden worden uitgesloten. De minister zou zich hard moeten maken voor religieuze pluriformiteit.' Altundal benadrukt dat een orgaan dat moslims onderling al uitsluit, absoluut niet in staat zal zijn een brug te slaan naar andere religies en seculiere autochtonen. En juist dat is broodnodig, want, zegt Khan: 'Nederland staat in brand.'

CMO-voorzitter Mohamed Sini kent de aantijgingen. Hij verweert zich met de opmerking dat het al moeilijk genoeg is soennieten van diverse etniciteit onder één dak te krijgen en wijst op het 'groeimodel'. Op termijn kunnen de andere stromingen zich aansluiten. De minister gelooft in het groeimodel al heeft ze gedreigd subsidie in te trekken als CMO zich op termijn niet verbreedt. Zij vindt het CMO, dat 70 tot 80 procent van de moslims vertegenwoordigt, representatief genoeg, liet ze weten op vragen van PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem.

Inmiddels keert een meerderheid in de Kamer (PvdA, VVD, GroenLinks en LPF) zich tegen het verlenen van het exclusieve overlegrecht aan het CMO. Zij geloven allang niet meer in de toekomstige aansluiting van liberale stromingen. Zo heeft de CMOorganisatie WIM (World Islamic Mission) openlijk haar veto uitgesproken over de ahmadiyya-moslims.

Joost Eerdmans (LPF) vindt dat Verdonk zaterdag niet naar Rotterdam moet gaan. 'De minister moet die bijeenkomst afzeggen en opnieuw beginnen. Verdonk mag niet toegeven aan de intolerantie en orthodoxie van de soennieten.'

Toen toenmalig minister voor Grotestedenbeleid en Integratie Roger van Boxtel in mei 2001 met de islamitische gemeenschap wilde overleggen over de homofobische uitspraken van imam El Moumni, kwam rijp en groen door elkaar. Velen uit de moslimgemeenschap hadden last van plaatsvervangende schaamte. Moest het vijftigtal 'kakelende puntmutsen, lokale stamhoofden en moslim-clowns' hén vertegenwoordigen, vroegen sommige aanwezigen zich af. Die maand ontstond, opnieuw, de behoefte te komen tot één islamitisch contactorgaan.

De afgelopen dertig jaar strandden meerdere pogingen op etnische en religieuze rivaliteit en op de enorme ego's van gevestigde leiders. De initiatieven ontaardden in heftige ruzies en onderling moddergooien.

Zo weer anno 2004. Khan beschuldigt CMO-leiders van liegen en machinaties. 'Het zijn mensen met een gespleten tong, die op de publieke bühne iets anders zeggen dan thuis.' WIM-leiders, waarschuwt Khan, spreken over het land van de afvalligen. 'Dan hebben ze het over Nederland, over u en over mij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden