Borstamputatie minder vaak nodig

Bij tumoren tot vijf centimeter is een borstsparende operatie net zo succesvol als een totale borstamputatie. Tot nu toe werd steeds ervan uitgegaan dat tumoren van maximaal twee centimeter groot nog veilig door een minder ingrijpende, borstsparende operatie konden worden verwijderd....

Van onze verslaggeefster

De gunstige langetermijnresultaten blijken uit internationaal onderzoek, gecoördineerd door het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. Het Journal of the National Cancer Institute publiceerde woensdag de resultaten.

Bij borstkanker kunnen nog tot vijftien jaar na de behandeling uitzaaiingen voorkomen. Daarom is het belangrijk vrouwen langdurig te volgen.

Uit het onderzoek blijkt nu dat het voor de overlevingskans niet uitmaakt of vrouwen een borstamputatie of een, veel minder verminkende, borstsparende operatie hebben ondergaan.

Na gemiddeld 13,4 jaar is 66 procent van de vrouwen bij wie de borst is geamputeerd nog in leven. Van de vrouwen met kanker die een borstsparende operatie hadden ondergaan was dat 65 procent.

Aan het onderzoek deden 868 vrouwen mee, die tussen 1980 en 1986 werden behandeld in ziekenhuizen in Nederland, Engeland, België en Zuid-Afrika. Van hen ondergingen 420 een totale borstamputatie en 448 een borstsparende operatie.

Bij de borstsparende operatie werd de tumor verwijderd met een marge van een centimeter, gevolgd door uitwendige bestraling. Met holle naalden werd daarna radioactief materiaal (irridium-192) in de borst geïmplanteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden