Boheemse aardappel-paddestoelsoep


Ingrediënten



1 kilo aardappelen, geschild en in blokjes gesneden 300 a 400 gram soepgroente, liefst vers (worteltjes, selderij, peterseliewortel, prei, alles klein gesneden) 1 handjevol gedroogde boleten, te koop als 'funghi porcini' of 'steinpilze', een uurtje geweekt in warm water 50 gram boter 2 ruime eetlepels bloem 1 ui, gesnipperd 2 tenen knoflook, gehakt 100 gram ontbijtspek in zeer kleine blokjes marjoraan mild paprikapoeder anderhalve liter bouillon, of water met bouillonblokjes 1 kuipje zure room peterselie


Ik ben er nog niet eens weg en heb nu al heimwee naar Berlijn. In de afgelopen vijf jaar heb ik daar bijna net zo mooi Duits leren spreken als Rudi Carell, ik heb er twee van mijn kinderen gekregen en mijn stokoude kater begraven. De kinderen spreken intussen plat Berlijns en de kat ligt voor eeuwig in Grunewald, een broos skeletje, knus opgerold in een wijnkist. Een geruststellend idee. Of, zeker niet denkbeeldig en een stuk minder geruststellend: hij is een uur na de begrafenis tevoorschijn gesleurd door juichende wilde zwijnen en opgegeten.

Over twee weken woon ik in Den Haag. Voor de gevoelens die dat bij mij oproept heeft de Duitse taal een weinig charmante maar zeer adequate uitdrukking: es kotzt mich an. Wat voor weer zou het zijn in Den Haag? Ik denk dat het er regent. Nog twee weken heb ik in Berlijn. Wat zal ik doen?

In de S-bahn stappen en de Brandenburger Tor of Reichstag nog eens aanstaren? Of bij Checkpoint Charlie wat wegmijmeren over die Muur, die onderhand in miljoenen brokjes, al dan niet in plexiglas gegoten of aan een sleutelhanger geklonken door toeristen over de aardbol is verspreid?

Nee, dat is meer iets voor huisgenoot P. Mijn eigen kleine huisvrouwen-sentimental journey voert langs warenhuizen, slagerijen en markten, om nog één keer al die lekkere dingen te kopen die in Nederland niet gangbaar zijn.

Het is nu paddestoelenhoogseizoen, en overal staan mandjes met 'Steinpilze', boleten te koop voor schappelijke prijzen. Nog één keer de heerlijke geur van midden-Europa, waar de paddestoelen worden gecombineerd met andere aardse smaken als ui en aardappel, met hemels resultaat. In Nederland zijn de boleten in gedroogde vorm te koop. In de soep doen die zeker niet onder voor verse.


Bereidingswijze

Doe de boter en het spek (zie recept) in een soeppan met dikke bodem, en laat het spek zachtjes uitbakken. Voeg de ui en knoflook toe en laat vijf minuten meefruiten. Strooi de bloem erover, roer goed door en giet langzaam de bouillon er bij, gestaag roerend, anders komen er klontjes. Doe nu de aardappels, groenten, paddestoelen met het weekwater en wat marjoraan en paprikapoeder er bij, en laat alles een half uur koken. Maal wat zwarte peper over de soep, haal hem van het vuur af, roer de zure room erdoor en bestrooi hem met gehakte peterselie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden