Boete voor Spijkenisse wegens affaire met verborgen camera’s

Rechtbank vindt dat gemeente Spijkenisse met bespieden de wet heeft overtreden...

ROTTERDAM De rechtbank in Rotterdam heeft de gemeente Spijkenisse vrijdag in harde termen veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 24.000 euro wegens het heimelijk bespieden van haar personeel. De gemeente overtrad de strafwet toen zij voorjaar 2005 in het kader van een fraudeonderzoek 24 verborgen camera’s in acht buurtcentra liet plaatsen.

Het vonnis spreekt van een laakbare handelwijze die het overheidsgezag als geheel blameert, en die op ontoelaatbare wijze inbreuk heeft gemaakt op de privacy van de betrokken werknemers. ‘Verdachte heeft veel onrust en ongenoegen in de samenleving teweeg gebracht, omdat burgers het idee kregen dat zij voor de spiedende blik van de overheid nergens veilig kunnen zijn’, aldus de rechter.

Het recherchebedrijf SBV Forensics onderzocht in 2005 in opdracht van de gemeente Spijkenisse of werknemers van wijk- en jongerencentra geld achterover drukten, met hun urenstaat knoeiden, of andere ongeoorloofde dingen deden. Volgens de rechtbank bewijst de reconstructie van de feiten dat de gemeente instemde met het heimelijke cameratoezicht door SBV, dat plaatsvond tussen 7 april en 9 mei 2005 en dat na een maand bij toeval werd ontdekt door een werknemer. De personeelsleden van de centra noch de ondernemingsraad werden vooraf geïnformeerd, terwijl de wet dat wel voorschrijft.

In haar verweer schoof de gemeente de schuld door naar SBV Forensics. Volgens de rechtbank verschuilt Spijkenisse zich ten onrechte achter het recherchebedrijf. In de opdrachtbevestiging, getekend door de directeur Welzijn van Spijkenisse en akkoord verklaard door de gemeentesecretaris, wordt nadrukkelijk de mogelijkheid genoemd van het plaatsen van verborgen camera’s. Ook de politiek verantwoordelijke wethouder van Welzijn Marjolijne Lewis (van de lokale partij Onafhankelijk Nieuw Spijkenisse) was volgens de rechtbank steeds op de hoogte. Evenals de toenmalige burgemeester.

Raadslid Alfred Blokhuizen van GroenLinks, aanjager van dit strafproces, reageerde opgetogen op het vonnis – waarmee jurisprudentie is gemaakt: ‘Ik ben heel blij voor alle werknemers van Nederland. Want hier is een punt gezet. Dit doen we dus nooit meer.’

De rechtbank noemt het onbegrijpelijk dat de gemeente haar vermoedens van fraude vertaalde in een opdracht aan een bedrijf met winstoogmerk. De gemeente had advies kunnen vragen aan de politie, het Openbaar Ministerie (OM), de provincie, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het College Bescherming Persoonsgegevens of de Vereniging Nederlandse Gemeenten, aldus de rechter. Dat geen van deze opties werd gekozen, is volgens de rechtbank een ‘ernstige nalatigheid’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden