Boerenkoolsla met spekjes en gebakken aardappel

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Boerenkoolsla met spekjes en gebakken aardappel. Hoofdgerecht voor twee personen.

Beeld Loethe Olthuis

De lente staat voor de deur te trappelen, een tas vol jonge groene blaadjes in de hand, maar in mijn moestuin staat nog één boerenkoolstruik die moet worden opgegeten. Lekker is-ie beslist, maar stamppot, in maart? Dan liever een 'welkom lente'-salade, met dezelfde ingrediënten als boerenkoolstamppot: kool, aardappel, spek, mosterd, scheutje azijn. Ik smokkel er wat tomaatjes bij voor de kleur.

Nu heb ik in een ontzettend hip kookboek gelezen dat je rauwe boerenkool kunt 'masseren' met citroensap en zout om hem wat malser te maken. Ik heb me te pletter gekneed, maar het resultaat werd samentrekkend zuur. Bovendien bleef de kool zo uitgesproken en 'groen' van smaak dat je geen van de andere ingrediënten nog proefde. Even blancheren is sneller, gemakkelijker en een stuk lekkerder.

Bereiding

Rooster het mosterdzaad in een droge koekenpan tot de zaadjes gaan 'springen': houd een deksel bij de hand! Laat ze afkoelen op een bord. Breng een pan met ruim water aan de kook. (Stroop, als je struikboerenkool gebruikt, de bladeren van de stengels. Was ze zorgvuldig en hak of scheur de bladeren in kleine stukjes van de nerf af.) Doe de boerenkool in het kokende water, breng zonodig weer aan de kook en kook ¿-1 minuut. Giet de kool af in een vergiet en spoel koud onder de kraan. Laat uitlekken en droog de kool zorgvuldig, bijvoorbeeld in een schone theedoek. Doe de kool in een schaal en meng er met je handen 1,5-2 eetlepels azijn (proef hoe zuur het wordt) en een snuf zout door.

Verhit 2 eetl. olie in een anti-aanbakkoekenpan. Bak de spekblokjes op laag vuur knapperig. Schep ze op een bord met keukenpapier, laat zo veel mogelijk vet in de pan zitten. Voeg nog 2 eetlepels olie toe, verhit, en bak de aardappelblokjes rondom bruin en net gaar; ze moeten stevig blijven. Bestrooi ze tijdens het bakken met zout en kerrie. Bak de spekblokjes op het laatst nog even mee.

Meng de tomaatjes door de boerenkool. Schep de aardappel- en spekblokjes met het bakvet op de boerenkool en schep even luchtig door. Bestrooi met mosterdzaadjes. Eet direct, eventueel met wat warm knapperig stokbrood.

Ingrediënten:

1 eetl. mosterdzaad

150 g schoongemaakte en gesneden boerenkool (= ca. 200 g van de struik)

1,5-2 eetl. witte wijnazijn

4 eetl. (olijf)olie

150 g biologische spekblokjes (of speckjes van de Vegetarische Slager)

250 g geschilde, vastkokende aardappels, in kleine blokjes (brunoise)

1 theel. milde kerriepoeder Box27 2 volle eetl. halfgedroogde tomaatjes (potje, bv. Sacla)

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.