Boeren in Zeeland protesteren tegen ontpoldering

De georganiseerde landbouw in Zeeland is erop tegen binnendijks natuur te herwinnen ter compensatie van natuur die verloren gaat bij de verdieping van de Westerschelde....

ANP

ANP GOES

Vorig jaar ontstond in Zeeland een storm van protest, ook vanuit de landbouw, tegen plannen om door ontpoldering natuur te herwinnen. Jorritsma stelde daarop de Commissie Westerschelde in om een natuurherstelplan samen te stellen dat wel breed zou worden gedragen. Die commissie heeft een plan aan de minister voorgelegd met onder meer binnendijkse natuurcompensatie.

De georganiseerde landbouw Zeeland wijst de minister erop dat bij het afstaan van landbouwgrond onder het Natuurbeleidsplan eerder de voorwaarde is gesteld dat de komende jaren geen extra grond meer voor natuur zou worden opgeëist. De agrariërs vinden dat eerst maar eens duidelijk moet worden hoe groot het natuurverlies na de vaargeulverdieping werkelijk is.

Tot daar zekerheid over is, kan volgens de raad volstaan worden met de buitendijkse projecten uit het natuurherstelplan. Die maatregelen kosten 48 miljoen gulden en voldoen aan het verdrag tussen Nederland en België. Dit land stelt 44 miljoen gulden beschikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden