Boere belandt niet achter de tralies

Volgens zijn advocaten leeft Heinrich Boere (88) niet lang meer...

AKEN/AMSTERDAM De rechtbank in Aken heeft de Nederlandse SS’er Heinrich Boere dinsdag levenslange gevangenisstraf opgelegd, maar lang te leven heeft Boere vermoedelijk niet meer. Althans, volgens zijn advocaten, die tijdens het proces aanvoerden dat de kans 50 procent is dat de 88-jarige Boere binnen een jaar aan zijn hartprobleem overlijdt.

Kort na het vonnis, dat Boere onbewogen tot zich nam, kondigden de advocaten van de oorlogsmisdadiger aan in hoger beroep te gaan. Dat maakt de kans nog kleiner dat Boere ooit voor zijn misdaden (drievoudige moord) in de gevangenis belandt.

Met de beroepsbehandeling voor het Federale Hof In Karlsruhe, eventueel gevolgd door een procedure bij het Europese Hof van Justitie, zijn enkele jaren gemoeid. Al die tijd hoeft Boere, gezien zijn zwakke gezondheid, niet achter de tralies.

Die coulance van rechter Gerd Nohl staat in schrille tegenstelling tot diens woorden over de misdaden waarvoor Boere gisteren werd veroordeeld. ‘In achterbaksheid en lafheid niet te overtreffen’, zei Nohl over de moord op drie Nederlandse burgers in 1944: Frits Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters.

Boere vermoordde deze drie als lid van het Sonderkommando Feldmeijer. Dit SS-onderdeel was ermee belast Nederlanders te vermoorden bij wijze van represaille voor aanslagen van het verzet.

Zoons van twee van Boeres slachtoffers waren bij het voorlezen van het vonnis in Aken aanwezig. ‘Eindelijk gelukt’, vond Teun de Groot junior, ‘meer dan levenslang kun je niet vragen.’ Dolf Bicknese wees op het belang van de uitspraak voor het aanzien van de Duitse justitie, omdat die volgens hem nog altijd de verdenking tegen zich heeft oud-nazi’s te beschermen.

Duitsland is niettemin een van de weinige landen waar oorlogsmisdadigers moeten vrezen dat ze alsnog voor de rechter worden gebracht. Met een speciale wet uit de jaren zeventig heeft Duitsland voorkomen dat oorlogsmisdaden verjaren. De nu veroordeelde Heinrich Boere, een Nederlander die kort na de oorlog naar Duitsland vluchtte en de Duitse nationaliteit verwierf, is op basis van die wet veroordeeld.

Boere is in 1949 ook in Nederland voor dezelfde moorden veroordeeld. Aanvankelijk werd hij bij verstek ter dood veroordeeld, later werd die straf omgezet in levenslang. In 1947 wist Boere uit Nederlandse gevangenschap te ontsnappen. Ruim een halve eeuw later werd hij door documentairemaker Rob van Olm in Eschweiler (pal over de grens, vlakbij Aken) opgespoord. Tegenover Van Olm vertelde Boere ronduit over de liquidaties en betoonde hij geen enkele spijt.

Nederland drong nadien tevergeefs aan op uitlevering. De Duitse justitie besloot wel een nieuwe zaak tegen Boere te beginnen.

Boere is de eerste én laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger die in Duitsland is veroordeeld. Twee andere Nederlandse SS’ers die van oorlogsmisdaden worden beschuldigd en eveneens in Duitsland wonen, Klaas Carel Faber (88) en Siert Bruins (89), kunnen om allerlei juridische redenen vooralsnog niet voor de rechter worden gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden