Eeuwig levenFerry Dukker jr. (1931-2020)

Boekhouderszoon die gentleman cricketer werd

Hij speelde voetbal én cricket bij Ajax. Maar hij had ook politieke aspiraties: hij richtte in Wormerland een afdeling op van de VVD en werd wethouder.

Peter de Waard
Ferry Dukker zat graag langs de lijn bij voetbal- en cricketwedstrijden. Beeld
Ferry Dukker zat graag langs de lijn bij voetbal- en cricketwedstrijden.

Ferry Dukker jr. voetbalde bij Ajax met Rinus Michels, Piet Ouderland, Ger van Mourik, Hans Boskamp, Eddy Pieters Graafland en Theo de Groot in een tijd dat zijn vader Ferry Dukker sr. daar penningmeester was.

En hij speelde ook cricket bij Ajax, toen de club nog een cricketafdeling had. Ook met Van Mourik, Boskamp en Eddy PG. Maar er moest brood op de plank komen. ‘Van het bedrag dat je als semiprof verdiende, kon je niet leven. Ik studeerde economie en koos voor een maatschappelijke carrière’, zei Ferry in een interview met Ajax Magazine. Zijn zoon Hans-Peter vertelt: ‘Toen zijn werkgever, Jan de Boer Brandblusapparaten, mijn vader in 1956 vroeg naar Enschede te gaan om daar een vestiging te gaan leiden, twijfelde hij niet. Hij werd in Enschede lid van Prinses Wilhelmina, een club die hem de mogelijkheid gaf zowel voetbal als cricket te spelen.’

Eigenlijk kon hij zijn hele leven niet kiezen tussen de beide sporten. Hij ging graag naar het voetbal en was ook lid van Lucky Ajax, de vereniging van voormalige eerste-elftalspelers. Maar hij bezocht ook ACC, de cricketvereniging waarin de cricketafdeling van Ajax was opgegaan. Jaarlijks reisde hij met dochter Nicolette naar Lord’s in Londen, de tempel van het cricket, voor een testwedstrijd van Engeland tegen ‘een van de voormalige kolonies’.

En daarnaast was Ferry Dukker lange tijd actief in het gemeentebestuur van van het Noord-Hollandse Wormerland, waar hij vanaf 1965 woonde. Hier richtte hij begin jaren zeventig een afdeling van de VVD op, hoewel hij uit een SDAP-nest kwam. Hij zou hier ook acht jaar wethouder zijn.

Daarnaast was hij bestuurder in de gehandicaptenzorg. De jongste van zijn drie kinderen was gehandicapt. Zelf leed hij de laatste jaren aan afasie, waardoor hij was opgenomen in een verpleeghuis in Krommenie. Hier overleed hij 17 oktober op 88-jarige leeftijd aan covid-19. Hij is maar liefst 74 jaar Ajax-lid geweest.

Joodse achtergrond

Dukker werd in Amsterdam geboren als Ferdinand Abraham Dukker. Zijn grootvader Abraham Dukker was diamantbewerker, maar trouwde met een niet-Joods meisje, waardoor de familie aan de vervolging in de oorlog ontkwam. Zijn vader Ferry sr. was boekhouder bij Bols en al een fanatiek cricketliefhebber. Hij was van 1952 tot 1962 penningmeester van Ajax, waar al zijn drie zoons – Ferry jr., Rob en Hans – in de winter op het voetbalveld stonden en in de zomer op de cricketground.

Meteen na de oorlog werd Ferry jr. lid van Ajax. Op 17 mei 1953 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Hans-Peter: ‘Mijn vader vertelde altijd dat hij als rechtsbuiten iedere tegenstander voorbij holde. En hoe ouder hij werd, hoe mooier de verhalen. Maar altijd met een knipoog.’

In 1965 werd hij benoemd tot adjunct-directeur van Adr. Dekker, een drukkerij in Wormerveer, en verhuisde terug naar het westen van het land. Hij werd hier lid van de voetbalvereniging WFC.

Tegelijkertijd ging hij samen met zijn broers cricket spelen bij ACC in de hoofdklasse, waar hij vier seizoenen wicketkeeper was.

‘Wanneer zijn batten ter sprake kwam, liefst tijdens de 3de innings, vergezeld van een goed glas vocht, dan kwamen steevast zijn 55 runs voor het 9de wicket met Rob van de Maas ter sprake, waarmee de 228 runs van Rood & Wit werden gepasseerd’, aldus een in memoriam op de site van ACC.

Hij werd in de club, gelieerd aan voetbalvereniging AFC, de gentleman-cricketer genoemd, die bekend was vanwege zijn droge humor en sociale instelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden